218
Restaurantele din Republica Moldova se pot inscrie acum intr-un program national de instruire si acreditare, pentru a primi titlul si insigna Wine Friendly Restaurant. Programul lansat pe 19 februarie va fi implementat de Oficiul National al Viei si Vinului in parteneriat cu Proiectul Creordm;terea Competitivitatii ?si Dezvoltarea Intreprinderilor II USAID CEED II . Programul Wine Friendly Restaurant este dedicat tuturor somelierilor interesati si localurilor din Republica Moldova care doresc sa-si creasca nivelul servirii de calitate a vinurilor. Acesta va include un set complex de activitati: campanii si promotii dedicate vinurilor in restaurant, sesiuni de formare profesionala in domeniul servirii vinurilor pentru angajatii restaurantelor; evenimente specializate dedicate vinului si gastronomiei, precum si auditarea restaurantelor in privinta servirii optime a vinului. Localurile care vor corespunde conditiilor de acreditare vor primi titlul de Wine Friendly Restaurant, beneficiind de activitatile programului si de premii oferite de vinificatori, potrivit agora.md Diana Lazar, Vicedirectorul proiectului USAID CEED II: Ideea acestui program este una veche si ne bucuram ca acum il putem initia si implementa. Scopul primar al actiunii date este de a institui o colaborare reciproc avantajoasa intre producatorii de vinuri si HoReCa din Republica Moldova, in rezultatul careia consumatorii vor beneficia de servicii de calitate si isi vor creste cultura de consum al vinului. Speram ca aceasta initiativa va fi dezvoltata in continuare de Oficiul National al Viei si Vinului, iar vinul va deveni lider de vinzari in HoReCa. Vitalie Panuta, vicedirectorul Oficiului National al Viei ?si Vinului: Prin programul laquo;Wine Friendly Restaurantraquo; ONVV isi propune sa ofere sustinere in dezvoltarea culturii de servire optima a vinurilor in HoReCa, dar si sa promoveze vinzarile de vinuri in restaurante prin intermediul unor campanii specifice. Programul reprezinta o continuitate a politicilor implementate in vederea promovarii Vinului Moldovei in cadrul Programului de Marketing al ONVV. Oaspetele de onoare al evenimentului a fost somelierul francez Brigitte Leloup, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Europa, care in decursul acestei saptamani a instruit personalul a 6 restaurante din capitala. Localurile au fost auditate conform standardelor europene ale somelierilor, in scopul aderarii la noul program. Brigitte Leloup, vicepresedintele Asociatiei Somelierilor din Europa: Moldova produce vinuri bune, insa este necesara promovarea culturii de servire optima a vinurilor de calitate in restaurantele din tara. Astfel personalul localurilor va obtine capacitatea de a prezenta convingator vinurile, iar clientii vor manifesta interes pentru produsul autohton de calitate, preferindu-l in detrimentul altor bauturi. Titlul de Wine Friendly Restaurant va fi acordat localurilor care se vor inscrie in program, vor urma recomandarile comisiei de atestare si vor corespunde conditiilor de acreditare: asortiment larg de vinuri autohtone, pret rezonabil, servire de calitate a vinurilor, vinzarea vinului la cupa, promotii si oferte speciale. Insigna Wine Friendly Restaurant va putea fi afisata in exteriorul si interiorul localului, dar si in materialele editate de restaurant, ca insemn al calitatii servirii de vinuri.