222
Fructele contabilizeaza 17% din valoarea productiei agricole a UE, fiind culturi de inalta valoare comerciala, cu o mare diversitate de specii, cultivate pe zone de productie relativ mici. Astfel, culturile permanente inclusiv vita-de-vie si maslinele ocupa pana la 5% din suprafata cultivata a UE, in timp ce fructele si legumele cultivate anual reprezinta 3% din suprafata arabila a UE, repartizate in aproximativ 1,4 milioane de exploatatii agricole. Valoarea totala a productiei de fructe si legume este estimata la mai mult de 50 de miliarde de EUR, iar intregul lant de productie si comercializare al fructelor si legumelor are o cifra de afaceri estimata la peste 120 de miliarde de EUR, dand de lucru la aproximativ 550.000 de salariati. Merele, pe primul loc Principalele fructe cultivate in UE-27 sunt merele, portocalele, piersicile si nectarinele, mandarinele si clementinele, perele, strugurii de masa, prunele, lamaile, capsunile, kiwi, caisele si ciresele. Productia totala a acestor fructe se ridica la 34 de milioane de tone anual, obtinute pe o suprafata de 2,2 milioane de hectare. In plus, 23 de milioane de tone de struguri sunt cultivate pentru vin pe o suprafata de peste 3,5 milioane de ha, si 11 milioane de tone de masline sunt recoltate pentru consum si obtinerea de ulei de pe o suprafata de peste 4,8 milioane de ha, in conditiile in care pentru productia principalelor culturi arabile grau, orz, porumb si rapita sunt utilizate 54 de milioane de hectare. O mare parte a productiei de fructe a UE este consumata local, in tara in care au fost produse, consumul respectiv fiind insa completat cu fructe si legume provenind din alte state membre. Astfel, anual, circa 26 de milioane de tone, dintr-o productie totala de aproximativ 79 de milioane tone de fructe si legume sunt tranzactionate intre statele membre. UE importa, de asemenea, mai mult de 11,1 milioane de tone de astfel de produse proaspete, in valoare de 8,8 miliarde de euro 2010 , din tari terte. Bananele reprezinta cea mai importanta categorie de fructe importate, urmate de ananas, portocale si mere. Exporturile se ridica la 4,4 milioane de tone, in valoare de 3 miliarde de euro 2010 . Principalele categorii de fructe exportate includ merele si citricele. Italia si Spania cei mai mari producatori Olanda, Italia, Polonia si Franta sunt cei mai mari exportatori de fructe din UE, in timp ce Franta, Olanda, Italia si Germania sunt cei mai mari importatori. In mod evident, locul de top ocupat de Olanda in acest clasament nu se datoreaza statutului de tara producatoare de fructe, ci aceluia de tara de tranzit pentru comertul cu fructe. Citricele sunt cultivate in principal in statele din sud, in timp ce merele, perele, fructe cu samburi si capsunile sunt cultivate, in special, in statele nordice. Italia si Spania au cea mai mare productie de fructe, cele doua tari realizand impreuna 52% din productia top douasprezece fructe cultivate in UE. Cea mai mare parte a productiei de fructe este concentrata in cateva state membre. De exemplu, aproximativ 57% din productia de mere a UE-27 a fost realizata in Polonia, Italia si Franta, in timp ce 86% din productia de portocale a UE-27 s-a concentrat in Spania si Italia. Productia de capsuni si cirese este distribuita mai echitabil intre statele membre. Scad suprafetele, creste productivitatea Productia de fructe a UE-27 a fost stabila in ultimii ani, cele mai multe tipuri de fructe aratand doar scaderi mici de productie in intervalul 2004-2009. Exceptiile sunt lamaile coapte si verzi , care au demonstrat o scadere clara si portocalele, care au aratat o usoara crestere. Pentru principalele specii de fructe, cu exceptia portocalelor s-au inregistrat scaderi mici ale suprafetelor livezilor pe rod. Astfel, suprafata totala a terenurilor cultivate/plantate cu fructe a UE-27 s-a redus cu 5%, in intervalul 2004-2009. Scaderea suprafetelor plantate cu fructe in UE-27 a fost insa partial contracarata printr-o crestere a productivitatii in ultimii ani, prin folosirea sistemelor moderne de productie care includ soiuri ameliorate, sisteme de plantare mai bune si extinderea sezonului de cultivare. Totusi, este de remarcat ca o parte a diminuarii suprafetelor destinate productiei de fructe a avut drept cauza scaderea rentabilitatii exploatatiilor, fapt care a condus la inchiderea unora din fermele afectate. Exploatatiile agricole producatoare de fructe din UE-27 sunt in general de dimensiuni mici, cu suprafete cuprinse in intervalul 0,2-8,9 ha, dimensiunea medie variind de la tara la tara. La nivelul UE-27 exista 42.507 de intreprinderi angro de comercializare a fructelor si legumelor ce angajeaza 375.000 de persoane si genereaza o cifra de afaceri de 113 miliarde EUR. Marimea medie a acestor angrosisti variaza de la patru persoane in Bulgaria la 21 in Lituania. Tipologii de retail Tipologia comerciantilor cu amanuntul este foarte diversa, cuprinzand comercianti ce vand direct de la poarta fermei, piete, bacanii si supermarket-uri sau magazine specializate ori non- specializate de exemplu, supermarket-urile . Acesta din urma, multumita dimensiunile lor mari detin o putere considerabila in negocierea preturilor cu furnizori si angrosisti. Tipul cel mai raspandit de retailer variaza de la o tara la alta; totusi comercianti nespecializati in speta supermarket-urile detin o mare parte din piata produselor proaspete in multe tari. De exemplu, in Marea Britanie supermarket-urile contabilizeaza aproximativ 80% din piata fructelor proaspete. Numarul comerciantilor cu amanuntul specializati in vanzarea de fructe si legume este de 76.696 la nivelul UE-27, angajand 170.000 de persoane si generand o cifra de afaceri de 12,5 miliarde EUR. Dimensiunea medie a unui astfel de comerciant variaza de la o persoana in Finlanda, la sase persoane in Olanda. Sectorul de prelucrare a fructelor si legumelor cuprinde 10.200 companii care angajeaza 283.000 de oameni si genereaza o cifra de afaceri de 53,2 miliarde EUR. Numarul mediu de persoane angajate intr-o intreprindere de prelucrare de fructe si legume variaza de la aproximativ patru persoane in Lituania la 90 in Marea Britanie. Consumul de fructe este in medie de 250 g/cap de locuitor/zi, pentru UE-27. Acesta a scazut cu 6% in 2009 an de criza , comparativ cu anul 2008 si cu 5,2% mai mic in 2009, comparativ cu consumul mediu al celor cinci ani anteriori 2004-2008 .