PiațăȘtiri

137

Oua anticancer de la Agricola

autor

MeetMilk.ro

distribuie

AGRICOLA creeaza alimente care contribuie la preventia afectiunilor oculare si chiar a cancerului Avicola Lumina, Constanta, parte din Grupul de firme AGRICOLA, unul dintre cei mai importanti furnizori de oua din Romania, este coordonatorul adoua proiectede obtinere a unor alimente inovatoare: primul presupune dezvoltarea unuiou imbogatit pe cale naturala cu luteina, care va ajuta consumatorii sa se lupte cu riscul de degenerescenta maculara, afectiune oculara ce reprezinta principala cauza a pierderii vederii la adulti. Cel de-al doilea proiect dezvolta unsortiment imbogatit pe cale naturala cu antioxidanti, elemente care joaca un rol esential in prevenirea si tratamentul bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, diabet, artrita, cancer. Primul proiect - unul national - dezvoltat de Avicola Lumina alaturi de Institutul National de Cercetare ?si Dezvoltare pentru Biologie ?si Nutritie Animala IBNA Balotesti, este castigatorul Programului INOVARE a UEFISCDI - Ministerul Educatiei Nationale. Valoarea acestuia se ridica la aproximativ 800.000 EUR, din care 311.000 EUR sunt finantati de la buget, iar restul de Avicola Lumina. Obiectivul acestuia consta in obtinerea unui sortiment de ou imbogatit in mod natural cu caretonoizi luteina ?si zeaxantina , care ajuta la prevenirea degenerescentei maculare, afectiune oftalmologica ce reprezinta principala cauza a pierderii vederii la adulti. Studii recente arata ca degenerescenta maculara afecteaza peste 5% dintre persoanele care depaordm;esc 65 de ani. Noile sortimente de oua contin intr-o proportie mai mare luteina ?si zeantina, compu?si naturali prezenti in compozitia galbenuordm;ului de ou, ce ajuta la blocarea actiunii negative a luminii asupra retinei ?si astfel, previn afectiunile ochilor. Obtinute prin procedee ?si tehnologii prietenoase fata de animale, consumatori ?si mediu, ouale vor avea o coloratie a galbenuordm;ului mai intensa, datorita proprietatilor pigmentare ale celor doua substante nutritive. La nivel internationalmaiexistaun singur brevet referitorlaouaimbunatatitepe cale naturalaculuteina,obtinut in SUA,sursa de luteinafiind galbenele.In proiectul nostru vom folosi resurse locale. Vomrealiza astfeluncircuit integrat alunor resurse vegetale valoroase alecaror proprietati vor ajuta la prevenireaimbolnaviriiioamenilor,dar si la bunastarea gainilor,a mentionat Vasile Bunduc, director Avicola Lumina ?si coordonatorul proiectelor. Studiul de fezabilitate intocmit de Avicola Lumina a aratat ca exista oportunitatea ca aceste noi sortimente de oua sa-si creeze propria piata/ nisa si chiar de a determina consumatorii sa asocieze noul produs cu producatorul. Se stie ca valoarea nutritionala a oului poate fi uordm;or influentata prin structura ?si compozitia ratiilor folosite in furajarea gainilor,a aratat coordonatorul echipei de la IBNA care se ocupa de acest proiect, dr. Tatiana Panaite. In Romania, consumul de oua este de pana la 260 oua/an/cap de locuitor, mai mic decat in Uniunea Europeana, una dintre cauze fiind teama fata de continutul mare de colesterol - teorie demontata de studii recente. Al doilea proiect de cercetare aplicata, derulat prin Programul Inovare pentru Cooperare internationala EUREKA-EUROSTARS, este coordonat de Avicola Lumina, parteneri fiind IBNA Balotesti, dar si partenerii sarbi compania VINARIJA SIJACKI si INSTITUTE FOR FOOD TECHNOLOGY, respectiv partenerul sloven Jata-Emona-Emona Nutrition RD Department din Ljubljana. Valoarea proiectului totalizeaza 600.000 EUR.Acestaa obtinut un punctaj bun atat la evaluarea nationala cat si la aceea internationala asa ca a primit, pentru activitatile intreprinse de parteneriatul roman, o finantare de 43% de la bugetul de stat. In cadrul acestui proiect se dezvolta un nou sortiment de ou imbogatit pe cale naturala cu acizi grasi polinesaturati, prin valorificarea subproduselor rezultate de la fabricarea vinului in calitate de antioxidanti naturali ?si prin adaugarea controlata a acestora in retetele furajelor destinate gainilor ouatoare, a precizat coordonatorul echipei de la IBNA, dr. Margareta Olteanu. Acizii gra?si polinesaturati omega 3 PUFA omega-3 sunt esentiali cresterii si dezvoltarii normale a organismului uman si joaca un rol important in prevenirea si tratamentul bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, diabetului, artritei, cancerului, etc. Oul obiordm;nuit contine, in galbenus, acizi polinesaturati, dar nu intr-o cantitate suficienta pentru a asigura necesarul zilnic, insa cu ajutorul unor retete furajere care includ materii prime bogate in acizi PUFA omega-3, concentratia acestora in galbenusul de ou poate fi ridicata. Inovatia pusa in slujba nevoilor ?si obiceiurilor de consum ale clientilor noordm;tri a fost intodeauna in centrul preocuparilor AGRICOLA. In 2012, colegul meu de la Lumina lansa Ouale Fericite, marcate cu cifra 1, provenind de la gaini crescute in sistem free range, sistem care permite gainilor sa iasa libere afara, in timpul zilei, fiecare pasare beneficiind, potrivit reglementarilor europene in vigoare, de 4 metri patrati spatiu exterior. In cazul de fata, la sfarsitul anului 2015, respectiv in vara anului 2016 vom lansa alte doua alimente inovatoare, 100% naturale ?si care contribuie direct la prevenirea unor probleme de sanatate publica. Noile sortimente de oua intra in categoria alimentelor functionale despre care se vorbeordm;te mult in ultima vreme, fiind produse naturale cu proprietati nutritive foarte importante, a declarat Grigore Horoi, Preordm;edinte Grupul de firme AGRICOLA.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2