O alternativă pentru cei care trebuie să-şi limiteze consumul de pâine, însă găsesc dificil acest lucru este pâinea cu maia, un sortiment care este astăzi comercializat. După mai bine de câteva milenii, pentru că maiaua era cunoscută încă de pe vremea vechilor egipteni, producătorii se reîntorc la un procedeu de realizare a pâinii considerat a avea o mulţime de avantaje asupra sănătăţii omului.
Gustul uşor acrişor şi distinct al pâinii cu maia şi mai ales faptul că neutralizează proteina din gluten, elimină problemele digestive şi poate fi păstrată şi până la o săptămâna fără a se altera (de fapt, pâinea cu maia doar se usucă, nu se alterează) au transformat-o într-o alternativă foarte convenabilă pentru mulţi consumatori. Şi bineînţeles, producătorii au venit în întâmpinarea cerinţelor acestora, cu noi sortimente de pâine cu maia.
Se observă astfel că, pe lângă preocuparea pentru alimentaţia sănătoasă, redescoperirea reţetelor tradiţionale începe să fie o tendinţă valorizată de mulţi producători de pe această piaţă. Astfel, nu doar preţul este cel care face diferenţa între sortimentele de pâine, ci şi calitatea, metodele prin care este obţinută şi beneficiile pentru sănătate.
Producătorii din domeniu au început să lucreze în două, trei faze cu pâinea dospită, folosind astfel metode tradiţionale şi obţinând o pâine pe care mulţi o recunosc că având „gustul din copilărie” şi o aromă specifică. Iar pentru aceasta folosesc sortimente de grâu sălbatic, adus din import.
Reţetele mai vechi de 30 de ani, care nu foloseau amelioratori de gust şi alte substanţe, ci doar apă, făină, drojdie şi sare au fost redescoperite şi folosite astăzi pentru obţinerea unei pâini cât mai naturale şi care să răspundă cererii în creştere a cumpărătorilor pentru astfel de produse.