TehnologiiRepere

214

Parlamentul European relaxează legislația privind etichetarea alternativelor lactate

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Parlamentul European a retras o propunere de interzicere a asemănărilor dintre produsele din lapte și produsele pe bază de plante. Producătorii de băuturi din soia, de exemplu, s-au confruntat cu riscul interzicerii ambalajelor din carton, interzicerea termenului de „alternativă pentru produse lactate” și multe altele.

”S-a mers prea departe”

Laptele de ovăz nu poate fi denumit oficial lapte și nici iaurtul de soia nu poate fi denumit iaurt. Dar, cu amendamentul 171, lobby-urile agricole au încercat să înăsprească reglementările și mai mult: produsele vegane nu ar trebui, de asemenea, să aibă nicio referință sau asemănare cu produsele lactate. Fraze precum „alternativă vegetală la iaurt” ar induce în eroare clientul, au spus ei, dar implicațiile au mers mult mai departe.

Nu ar mai fi fost permisă o cutie dreptunghiulară de lapte sau un bloc de margarină, nici imagini cu, să zicem, iaurt de soia pe ambalaj, deoarece seamănă prea mult cu produsele lactate animale.

Comparațiile cu produsele lactate în comunicările despre emisii mai mici de carbon sau conținut de grăsime, de exemplu, riscau, de asemenea, să fie interzise.

Cenzura de pe masă

Europarlamentarul socialist francez Eric Andrieu a depus propunerea, care a fost aprobată în octombrie. Cu toate acestea, după multă presiune din partea celor care s-au opus interdicției, el îl retrage acum.

Sub conducerea The Good Food Institute, 21 de ONG-uri au trimis imediat o scrisoare deschisă, în timp ce organizația internațională de advocacy ProVeg a lansat o petiție pentru consumatori. Petiția a obținut aproape o jumătate de milion de semnături.

"Cenzura produselor lactate pe bază de plante nu mai este pe masă. Aceasta este o victorie uriașă pentru planetă și pentru sectorul vegetal deopotrivă", răspunde ProVeg cu ușurare. "În loc să piardă timpul cu propuneri inutile, liderii UE ar trebui să pună în aplicare ambițiile lor climatice și să sprijine consumatorii să facă alegeri mai durabile", spune Elena Walden, manager de politici la Good Food Institute Europe.

Între timp, ProVeg continuă să conteste interdicția termenului „lapte”. „Industria laptelui nu are monopolul limbajului nostru comun”, spun ei. Laptele și brânza pe bază de plante au reprezentat deja o creștere a vânzărilor de trei cifre între 2018 și 2020. Între 2019 și 2025, este de așteptat ca valoarea pieței să se dubleze, ajungând la peste jumătate de miliard de euro.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2