TehnologiiȘtiri

249

Planurile UE de reglementare a ambalajelor pentru băuturi

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Comisia Europeană a lansat propunerile de norme la nivelul UE privind ambalajele pentru a „aborda această sursă în continuă creștere de deșeuri și de frustrare a consumatorilor”. Dar ce va însemna acest lucru pentru industria băuturilor? Iată o analiză efectuată de BeverageDaily în acest sens.

Reduceți și reutilizați

Pe lângă reducerea deșeurilor și utilizarea materialelor virgine, UE dorește ca sectorul ambalajelor să atingă neutralitatea climatică până în 2050 în propunerile sale privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR).

În medie, fiecare european generează aproape 180 kg de deșeuri de ambalaje pe an. Este unul dintre principalii utilizatori de materiale virgine, deoarece 40% din materiale plastice și 50% din hârtia utilizate în UE sunt destinate ambalajelor.

Fără acțiune, UE estimează că va înregistra o creștere suplimentară cu 19% a deșeurilor de ambalaje până în 2030, iar pentru deșeurile de ambalaje din plastic chiar o creștere cu 46%.

Revizuirea propusă a legislației UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje urmărește să stopeze această tendință cu trei obiective principale: reducerea deșeurilor de ambalaje (prin restricționarea ambalajelor inutile și promovarea ambalajelor reutilizabile și reîncărcabile); stimularea reciclării „în buclă închisă” (făcând toate ambalajele reciclabile „într-un mod viabil din punct de vedere economic”) și creșterea utilizării materialelor plastice reciclate cu obiective obligatorii.

Dar, în plus, UE dorește să facă acest lucru într-un mod care să fie atractiv din punct de vedere economic și să creeze noi oportunități de afaceri. Acesta recunoaște că industriile de ambalare de unică folosință vor trebui să investească în tranziție, dar spune că „impactul general asupra economiei și a creării de locuri de muncă în UE este pozitiv”.

Numai stimularea reutilizării va duce la peste 600.000 de locuri de muncă în acest sector, se estimează, în timp ce fiecare european ar putea economisi aproximativ 100 EUR / 105 USD pe an dacă întreprinderile traduc economiile pentru consumatori.

• Obiectivul principal este reducerea deșeurilor de ambalaje cu 15% până în 2040 pe stat membru pe cap de locuitor, comparativ cu 2018. Acest lucru ar duce la o reducere generală a deșeurilor în UE de aproximativ 37% față de un scenariu fără modificarea legislației.

• Pentru a promova reutilizarea sau reumplerea ambalajelor – „care a scăzut puternic în ultimii 20 de ani” – companiile vor trebui să ofere consumatorilor un anumit procent din produsele lor în ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile, de exemplu băuturi și mese la pachet sau comerț electronic livrarile. De asemenea, va exista o anumită standardizare a formatelor de ambalare și o etichetare clară a ambalajelor reutilizabile.

• Pentru a aborda ambalajele „în mod clar inutile”, anumite forme de ambalare vor fi interzise (de exemplu: ambalaje de unică folosință pentru alimente și băuturi atunci când sunt consumate în restaurante și cafenele, ambalaje de unică folosință pentru fructe și legume, sticle de șampon în miniatură în hoteluri)

• Multe măsuri vizează să facă ambalajele complet reciclabile până în 2030. Aceasta include stabilirea unor criterii de proiectare pentru ambalaje; crearea de sisteme obligatorii de returnare a depozitelor pentru sticle de plastic și cutii de aluminiu; și să clarifice tipurile foarte limitate de ambalaje care trebuie să fie compostabile, astfel încât consumatorii să le poată arunca la deșeurile biologice.

• Vor exista și rate obligatorii de conținut reciclat pe care producătorii trebuie să le includă în noile ambalaje din plastic. Acest lucru va ajuta la transformarea plasticului reciclat într-o materie primă valoroasă – așa cum arată deja exemplul sticlelor PET în contextul Directivei privind materialele plastice de unică folosință. Sticla: „Noile obiective de reducere a deșeurilor de ambalaje trebuie să fie în funcție de material”.

Inițiative salutate

Federația Europeană pentru Sticla Container salută ambițiile de a promova reciclabilitatea și reutilizarea ambalajelor – dar își exprimă îngrijorarea că măsurile propuse nu sunt susținute de obiective de reducere specifice materialelor pentru a se asigura că toate materialele de ambalare contribuie „individual, egal și echitabil la reducerea deșeurilor”. .

„Țintele de reducere ar trebui să fie în funcție de material, altfel există riscuri semnificative de schimbare a pieței de la materiale mai grele, dar circulare, la materiale mai ușoare, dar dificil de reciclat sau reutilizat.” spune Adeline Farrelly, secretar general al FEVE.

În plus, este îngrijorat de faptul că normele propuse nu fac nicio distincție între materialele care pot fi reciclate la infinit fără pierderi de calitate; și cele care sunt reciclate în produse de calitate inferioară.

Este, de asemenea, îngrijorat din punctul de vedere al designului: a spune că regulile propuse nu vor mai permite „marketing” și „acceptarea de către consumator” ca criterii legitime de performanță a ambalajului dacă adaugă greutate și acest lucru va afecta drastic posibilitățile în ceea ce privește designul ambalajului.

„Prezentarea produsului este cheia identității mărcii și recunoașterii instantanee de către consumatori. Ambalajul primar este o parte integrantă a produsului și joacă un rol major în așteptările consumatorilor. Abordarea excesiv de restrictivă a rolului de branding al ambalajelor va duce la standardizarea ambalajelor, cu consecințe negative de anvergură asupra alegerii consumatorului, asupra valorii produsului și asupra identității mărcii”, adaugă Farrelly.

Dar este bucuros să vadă că ideea de reutilizare ia în centrul atenției, odată cu introducerea propunerii folosirea unei ținte de reutilizare pentru prima dată. Dar, din nou, evidențiază că acest lucru va depinde de fiecare material.

„Sticlă reîncărcabilă este o realitate de ani de zile în Europa și este opțiunea principală de ambalare pentru vânzări pentru o serie de produse în unele țări. Ambalajele reutilizabile pot fi o soluție eficientă și durabilă pentru a menține produsele într-un lanț scurt de aprovizionare și o măsură importantă de prevenire a deșeurilor, dar nu este întotdeauna potrivită – sau soluția optimă – pentru toate categoriile de produse.

Este esențial să ne asigurăm că reutilizarea poate fi implementată într-un mod sigur, viabil din punct de vedere economic și durabil din punct de vedere al mediului, care ar aduce beneficii tangibile în comparație cu ambalajele reciclabile unidirecționale.”

spiritsEUROPE: Industria are nevoie de libertate pentru a inova

O industrie dependentă în mare măsură de ambalajele din sticlă, alcoolul reprezentativ al industriei spirtoaseEUROPE oferă părerea sa asupra propunerilor.

Ulrich Adam, director general al spiritsEUROPE, a declarat: „Salutăm alegerea Comisiei de a opta pentru un regulament mai degrabă decât pentru o directivă. Este de o importanță vitală pentru noi, pentru furnizorii noștri și pentru multe alte sectoare cu care lucrăm că există consecvență și condiții de concurență echitabile în aplicarea acestor propuneri în întreaga UE, în special pentru că am văzut recent amenințarea unei fragmentări. a pieței unice prin punerea în aplicare a unor măsuri specifice țării privind ambalajele.

„Producătorii de băuturi spirtoase salută recunoașterea faptului că obiectivele obligatorii de reutilizare pentru băuturi spirtoase nu sunt cea mai potrivită cale de urmat. Sectorul implementează și testează deja noi modele de gestionare a deșeurilor, inclusiv modele de reutilizare a ambalajelor, pentru a oferi cele mai bune rezultate de mediu.

Cu multe dintre companiile din sector producând pentru export, cu lanțuri de aprovizionare lungi și reglementări IG și reguli care reglementează îmbutelierea în țări terțe, nu există un model „unic pentru toate” din perspectiva amprentei de carbon/siguranței consumatorilor pentru băuturi spirtoase. Libertatea de a inova trebuie acordată industriei pentru a continua să investească în inovarea inovatoare în ambalaje și cercetare și dezvoltare.”

Dar, la fel ca FEVE, spiritsEUROPE își exprimă îngrijorarea cu privire la planurile de a elimina „marketingul” și „acceptarea consumatorului” din criteriile de performanță pentru ambalare.

„Suntem îngrijorați de această decizie care ar putea reduce drastic diferențierea mărcii și prezentarea produselor, care este esențială pentru sectorul nostru, un sector care nu produce produse „de consum rapid”. Pe măsură ce ne străduim să facem ambalajele noastre mai sustenabile, diversitatea modelelor de ambalaje diferite și unice nu ar trebui să fie subminată de noile reguli. „

spiritsEUROPE adaugă că salută și încurajează utilizarea propusă a codurilor QR și a altor inovații digitale ca mijloc eficient și ușor de utilizat de a furniza consumatorilor informații despre conținut reciclat, informații de reutilizare etc. prin mijloace digitale.

UNESDA Soft Drinks Europe: accent pe materiale de calitate alimentară

Asociația comercială a băuturilor nealcoolice UNESDA Soft Drinks Europe spune că propunerea UE este „ambițioasă și conține câțiva factori importanți pentru călătoria Europei către o colectare și reciclare sporite și integrarea mai multor reutilizari”.

Dar adaugă că sunt necesare îmbunătățiri suplimentare pentru a susține circularitatea deplină și pentru a integra mai multă reutilizare.

„În special, propunerea trebuie să abordeze de urgență problema reciclării materialelor de calitate alimentară în aplicații non-alimentare. În prezent, nu include un mecanism de acces prioritar sau un drept de prim refuz care să acorde un acces mai echitabil la cantitatea necesară de conținut reciclat acelor sectoare cărora li se cere să utilizeze materiale de calitate alimentară pentru a respecta cerințele UE de siguranță alimentară.

Acesta este un factor cheie pentru promovarea în continuare a reciclării în circuit închis, prevenind în același timp reciclarea în jos a materialelor reciclate de calitate alimentară. Sectoarele care nu sunt obligate să utilizeze materiale de calitate alimentară trebuie, de asemenea, să fie stimulate să investească în sisteme eficiente de colectare și reciclare care să poată atinge o adevărată circularitate pentru propriile produse.

„În plus, propunerea stabilește obiective de reutilizare numai pentru sectorul băuturilor și pentru fiecare dintre producătorii, distribuitorii și în fiecare stat membru. PPWR trebuie să țină cont de marea diversitate a operatorilor economici din sectorul băuturilor, de diferitele dimensiuni ale companiilor și de diferitele tipuri de experiențe de consum ale europenilor.

Într-adevăr, multe întreprinderi pot deveni nesustenabile din cauza utilizării ineficiente a investițiilor în tehnologia de reciclare, care vor fi redundante cu investițiile suplimentare necesare în reutilizare în fiecare țară.

„Nu există, de asemenea, dovezi că abordarea propusă pentru obiectivele de reutilizare va duce la rezultatele scontate de mediu. De aceea, reafirmăm necesitatea ca obiectivele să se bazeze pe o evaluare amănunțită a impactului asupra mediului și al costurilor pentru a ne asigura că sistemele de băuturi reutilizabile sunt puse în aplicare doar atunci când și acolo unde au cel mai mult sens pentru mediul nostru și sunt eficiente din punct de vedere al costurilor.”

Berarii Europei: Metodologia de măsurare va fi importantă

The Brewers of Europe spune că sprijină obiectivul de a minimiza impactul ambalajelor asupra mediul. Acesta își evidențiază ambițiile pentru regulamentul final, spunând că ar trebui să fie:

• Proporționat: „Regulile sau guvernanța excesiv de prescriptive nu ar trebui să provoace dezmembrarea sistemelor de colectare existente care funcționează bine, fie că acestea sunt sisteme de reutilizare bine stabilite înființate de producătorii de bere în multe țări sau sisteme eficiente de colectare de reciclare înființate în altele;

• Bine direcționat: „Reamintind obiectivele stabilite în Planul de acțiune al UE pentru economia circulară de a face „toate ambalajele reutilizabile sau reciclabile într-un mod viabil din punct de vedere economic”, stabilirea obiectivelor de reutilizare la nivelul UE poate aborda realitatea că diferite țări se află la începuturi diferite. subliniază echilibrul dintre reutilizare și reciclare;

• Nediscriminatoriu: „Sectorul berii nu ar trebui să fie discriminat și nu ar fi justificat nici din punct de vedere legal, nici din punct de vedere ecologic să se acorde a priori o scutire impusă de UE, de la obiectivele de reutilizare sau DRS obligatorii, pentru alte băuturi alcoolice;

• Coerent: „Deși rămân incertitudini, deoarece o serie de decizii importante vor fi definite prin legislația secundară, va fi important ca aspecte precum metodologia de măsurare a progresului să recunoască faptul că, de exemplu, un butoi de bere de 50 l nu poate fi tratat ca un instrument comparabil. unitate la o sticlă sau cutie.”

Plastics Europe: Propunerea, un „catalizator pentru transformarea industriei ambalajelor din plastic”

Plastics Europe spune că propunerea „conține multe elemente pozitive și ar putea servi drept catalizator pentru transformarea industriei ambalajelor din plastic”.

Virginia Janssens, MD Plastics Europe, a declarat: „Politica și reglementările UE trebuie să stimuleze investițiile publice și private de miliarde de euro necesare pentru a dezvolta o economie circulară a materialelor plastice în Europa.

Această propunere ar putea asigura reciclabilitatea tuturor ambalajelor din plastic, ar putea lansa reutilizarea în multe aplicații și ar putea crește conținutul reciclat, oferind o economie cu adevărat circulară pentru ambalajele din plastic în Europa.”

Plastics Europe consideră că dezvoltarea liniilor directoare de proiectare pentru reciclare și a unei reglementări bazate pe știință, complet neutre din punct de vedere al materialelor și tehnologiei este cea mai bună modalitate de a permite pieței să creeze noile modele de afaceri necesare și tehnologii de reciclare, colectare și sortare.

Acesta spune că este „deschis la minte” în ceea ce privește obiectivele de reutilizare propuse de Comisie și trebuie să evalueze în continuare realizabilitatea acestora: menționând că unele vor necesita o transformare a modelelor de afaceri. „Este esențial ca, în dezvoltarea acestor obiective de reutilizare, să fie aplicate în mod egal tuturor materialelor și să se demonstreze un beneficiu clar pentru mediu”, se spune.

Când vine vorba de conținut reciclat, observă că conținutul minim reciclat de 10% este cu mult sub propriul obiectiv de 30%; dar spune că orice țintă ar trebui să fie o medie și nu fixă pentru fiecare articol individual de ambalaj.

Și când vine vorba de plastic pe bază de bio, își exprimă dezamăgirea față de calea pe care o urmează Comisia Europeană.

„Ne temem, de asemenea, că propunerea PPWR este o oportunitate ratată pentru Comisie de a spori potențialul materialelor plastice pe bază de bio de a contribui la obiectivele circulare privind materiile prime, reducând în același timp emisiile.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2