Repere

128

Potentialul de export al procesatorilor romani de carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Aura Alexa Ioan: Procesatorii romani au toate motivele sa aordm;tepte vremuri mai bune pentru afacerile lor, in ceea ce priveordm;te exporturile. Recent, premierul Victor Ponta a anuntat ca Romania a semnat un acord cu China, pentru reluarea exporturilor in aceasta tara! ordf;eful guvernului a anuntat inca din septembrie vestea cea buna: quot;Astazi mi-au spus cei de la ANSVSA ca au semnat acordul cu China. Putem din nou sa exportam carne de porc. Sa dea Dumnezeu sa producem noi atata carne de porc, pentru ca 1,4 miliarde de consumatori nu se epuizeaza niciodata. China, salvarea noastra? Reamintim ca Romania ?si China au semnat, recent, un Memorandum de Intelegere privind sanatatea animala ?si siguranta alimentelor, care va oferi fermierilor ?si producatorilor romani posibilitatea de a intra cu carne ?si produse din carne de porc, dar ?si cu bovine vii, pe o piata de doua miliarde de locuitori, cu o cerere imensa de produse alimentare. O creordm;tere a exporturilor Zonei Euro cu 1% an, determina un avans al exporturilor Romaniei cu 1,3% an. De asemenea, o creordm;tere a investitiilor in economia interna cu 1% an, intr-un trimestru, determina un avans al exporturilor cu 0,3% an, dupa o perioada de trei trimestre. Nu in ultimul rand, evolutia exporturilor este invers corelata cu fluctuatiile din pietele valutare confirmandu-se teoria economica . Spre exemplu, deprecierea cursului real efectiv al monedei nationale cu 1% an, intr-un trimestru, poate determina o creordm;tere a exporturilor cu 0,5% an, peste 5 trimestre, se precizeaza in Raportul Economia Romaniei - potentialul exportului, redactat de economiordm;tii SSIF Broker. Potential bun pentru procesatori Rezultatele previziunilor elaborate indica faptul ca potentialul de export al Zonei Euro se situeaza la aproximativ 3,2% an, in prezent ?si ar urma sa fluctueze in intervalul 2,8% - 3,2% an, in perioada 2013- 2015. Pe de alta parte, pentru componenta formarea bruta de capital fix, rezultatele estimarilor elaborate indica o tendinta de cvasistagnare pe termen mediu. Spre exemplu, in prezent, componenta structurala a investitiilor se situeaza la aproximativ -0,4% an ?si s-ar putea deteriora spre -1% an, pana in 2015. In ceea ce priveordm;te cursul de schimb real efectiv pentru moneda nationala, rezultatele estimarilor economiordm;tilor de la SSIF Broker, indica o perspectiva de depreciere cu aproximativ 1,5% an in prezent ?si de 1,3% an, pe termen mediu. Punand cap la cap toate elementele previzionate mai sus, de catre specialiordm;tii financiari, se obtine pe baza coeficientilor din regresia utilizata la primul pas previziunile pentru evolutia potentialului de export al Romaniei pe termen mediu. Rezultatele arata faptul ca, in prezent, potentialul de export al Romaniei se situeaza la aproximativ 5,2% an ?si s-ar putea deteriora gradual, pe parcursul trimestrelor urmatoare. In incheierea acestui raport, se pot mentiona cateva concluzii. Pe de o parte, faptul ca, pe parcursul ultimelor luni, exporturile au evoluat la un ritm peste potential, ceea ce atrage atentia cu privire la sustenabilitatea dinamicii exporturilor pe termen scurt ?si mediu. Pe de alta parte, potentialul de export al Romaniei este estimat la un nivel superior celui din Zona Euro aproximativ 5% an, comparativ cu aproximativ 3% an , ceea ce exprima perspective de convergenta structurala a economiei interne, catre Uniunea Monetara Europeana, pe termen mediu. De asemenea, rezultatele exprima faptul ca, in Romania, ritmul potential de export este superior ritmului potential pentru cererea interna puternic afectata de valurile crizei mondiale : altfel spus, exportul va continua sa performeze la un ritm superior cererii interne ?si in perioada urmatoare. Nu in ultimul rand, specialiordm;tii ne atrag atentia cuprivire la faptul ca potentialul de export al economiei interne se afla pe o tendinta de decelerare, care se va amplifica pe termen mediu, daca nu vom asista la noi fluxuri investitionale in ramurile exportatoare din Romania. Romania aordm;teapta unda verde de la UE O alta veste imbucuratoare pentru procesatorii romani este aceea ca Romania ar putea scapa de restrictiile impuse la exportul de carne de porc in tarile din Uniunea Europeana. Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, raportul de audit al Comisiei europene va fi unul favorabil. Responsabilul cu agricultura natieia declarat: quot;Am avut o misiune de audit din partea Comisiei Europene, pe zona sanitara veterinara ?si am speranta ca, in urmatoarele zile, vom primi un raport favorabil in ceea ce priveordm;te pesta porcina. Suntem blocati din anul 2007, din punct de vedere al exportului pe piata UE, sunt conditii destul de aspre acolo. Sigur, nu am vazut inca raportul, dar exista dupa aceasta misiune sperante foarte mari in randul specialiordm;tilor sanitari veterinari ?si in randul celor din industrie, care au primit aceste delegatii, ca lucrurile se pot rezolva ?si Romania va fi trecuta pe anexa 2, iar exporturile de carne de porc nu vor mai avea astfel de impedimente cum au fost pana in prezent. S-au facut progrese importante in acest sector ?si ma bucur foarte mult ca reu?sim sa deblocam piete noi de desfacerequot;, a declarat ministrul Daniel Constantin, citat de Agerpres. 7 milioane euro cheltuiti pentru a face fata cerintelor UE Reamintim ca, in tara noastra, ultimele focare de pesta porcina au fost inregistrate in anul 2007. Romania a cheltuit de atunci, peste ordm;apte milioane de euro in programul de eradicare a pestei porcine. Periodic, sunt organizate exercitii de simulare, care au darul de a-i tine in priza pe cei responsabili. In prezent, carnea de porc domina importurile carnea de porc domina importurile de produse alimentare in Romania, cu toate ca tara noastra incasa, inainte de intrarea in vigoare a restrictiilor la export, circa 0,7 miliarde de euro anual, din comercializarea in afara tarii, a porcilor ?si a produselor din carne de porc. Potrivit ordm;efului Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare ?si pentru Siguranta Alimentelor, Vladimir Manastireanu, rezultatele aordm;teptate de crescatorii de porci din tara noastra sunt aordm;teptate in aceasta toamna: quot;Noi am tinut foarte strict de declararea intregului teritoriu al Romaniei ca liber de pesta porcina, pentru ca noi suntem alaturi de industrie, pentru a da drumul comertului pe piata intracomunitara, intregului sector de creordm;tere a porcului. Pentru programul de eradicare a pestei, sumele alocate din 2007, de cand a fost ultimul focar de pesta in Romania ?si pana in prezent, s-au cheltuit ordm;apte milioane de euro. A fost un efort din partea ANSVSA, dar care poate fi incununat de succes, dupa misiunea Food and Veterinary Office din toamnaquot;, a sustinut Vladimir Manastireanu, potrivit Agerpres. Pro ?si contra bursei a carnii Problema producatorilor ?si procesatorilor de carne este, la ora actuala, una care tine atat de reglementarea interna, dar ?si externa. Nu lipsit de importanta este faptul ca producatorii romani solicita, pe o voce din ce in ce mai insistenta dar coerenta, crearea unei burse a carnii, care ar favoriza atat importatorii, cat ?si exportatorii. Ideea bursei de carne a venit din partea directorului general al companiei Doly-Com, Iulian Cazacut, care a sustinut, intr-o conferinta de specialitate, ca producatorii ?si procesatorii romani de animale ?si carne pot fi sprijiniti pe termen mediu ?si lung de autoritati prin masuri precum infiintarea unei burse a carnii care ar contribui la transparenta pietii: quot;O bursa a carnii ar concentra materia prima in interesul comun al producatorilor ?si procesatorilor, ar crea o piata deschisa, dar ?si una a informatiilor despre preturi ?si provenienta animalelor ?si a carnii. Sub patronajul unei autoritati de reglementare, Ministerul Agriculturii spre exemplu, bursa ar fi o sursa credibila ?si ar curata industria de suspiciunile interne ?si externequot;, a spus Iulian Cazacut. Potrivit estimarilor companiei Doly-Com, valoarea productiei locale de carne de vita sacrificari in Romania se ridica la circa 70 - 80 de milioane de euro. La nivelul patronatelor din industrie se apreciaza ca 10% din consumul de carne din Romania este reprezentat de carnea de vita. Doly-Com estimeaza ca are o cota de 14% pe piata de sacrificari de bovine, ceea ce il plaseaza in pozitia de lider autohton in furnizarea carnii de vita. Reprezentantii companiei au apreciat ca urmarea scandalului alimentar de la inceputul acestui an exporturile companiei au scazut cu circa 20%, preponderent in Franta ?si Germania. Cu toate acestea ei apreciaza ca pana la finalului anului 2013 vor recupera aceste pierderi. Doly-Com ?si-a bugetat un volum al afacerilor in 2013 la un nivel similar cu cel din 2012, de circa 34 milioane euro. Compania mizeaza ?si in 2013 pe un export de 30% din volumul afacerii. Din totalul vanzarilor realizate in 2012 carnea de vita reprezinta o pondere de 50%, cea de porc de 45%, iar carnea de cal de 5%. In 2012 compania a exportat pe piete precum Austria, Franta, Olanda, Italia, Suedia, Germania ?si tari extracomunitare. quot;Autoritatile ne pot sprijini prin extinderea acordurilor sanitare veterinare ?si cu state din afara Uniunii Europene pentru a exporta pe piete de interes precum Rusia ?si Turciaquot;, a mai spus Iulian Cazacut, citat de AGERPRES. De ce importa Romania carne de porc ?si cum de a disparut Ignatul? Potrivit datelor Ministerului Agriculturii ?si Dezvoltarii Rurale MADR . Romania a importat in primele patru luni din acest an 35.963 de tone de carne de porc, o cantitate de peste ordm;apte ori mai mare decat exporturile realizate in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2013, care au totalizat 4.705,8 tone. Valoarea importurilor a depa?sit 61,2 milioane de euro, in primele patru luni din acest an, fata de cele 9,8 milioane de euro incasate din exporturi, in perioada mentionata, pentru cantitatea de 4.708 tone de carne de porc, proaspata sau refrigerata, conform Agerpres. Importurile de carne de porc au provenit cu precadere din tarile UE, in general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria ?si Danemarca. Comparativ cu aceea?si perioada din 2012, importurile de carne de porc au crescut cu 16,6 procente, de la 30.831,9 tone, la 35.963,9 tone la finele lunii aprilie 2013, iar valoarea acestora s-a majorat cu 15,7%, de la 52,8 milioane de euro, la 61,2 milioane euro. Importurile ?si exporturile de carne de porc au fost realizate in tarile intra ?si extracomunitare. Exporturile autohtone de carne de porc ?si de porci vii au fost afectate de restrictiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana din cauza evolutiei pestei porcine clasice, insa, incepand cu 2014, acestea ar putea fi ridicate in totalitate, pe intreg teritoriul Romaniei, atat pentru comercializarea porcilor vii cat ?si pentru carne de porc. Livrarile de carne ?si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romaneordm;ti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. In acel an, in 2003, Romania a exportat 478.669 de tone de carne de porc, in valoare de 619,12 milioane de euro. Specialiordm;tii ANSVSA afirma acum ca, din 2014, Romania ar putea exporta de zeci de milioane de euro, daca va fi reluat comertul intracomunitar cu porci vii la nivel national, nu doar prin sistemul canalizat, in conditiile in care in fermele din Romania sunt crescuti la ora actuala intre 1,5 si 1,7 milioane de porci.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2