Putini romani i?si pot imagina masa de Craciun fara preparate din carne de porc, dar medicii atrag atentia cu privire la cantitatea consumata. Totu?si, specialiordm;tii ii avertizeaza pe romani cu privire la felul in care trebuie sa arate carnea prospata atunci cand este cumparata. adevarul.ro va propune o plimbare prin goana dupa carnea de porc, oraordm; cu oraordm;. BACAtilde;U: In ceea ce priveordm;te, modalitatea prin care carnea de porc ajunge pe masa de Craciun, tehnologia moderna i?si gaseordm;te aplicabilitate ?si in domeniul comertului cu animale domestice. In unle parti din tara, porcii de Craciun se vand pe internet. Mai multi crescatori particulari de porci i?si cauta clienti pe internet, prin intermediul siteurilor de anunturi. Oamenii sustin ca nu este pentru prima oara cand recurg la internet pentru a-?si vinde marfa, insa anul acesta comertul a mers mai bine decat la Sarbatorile trecute. CONSTANTA: Daca vor sa plateasca un pret minimal la carnea de porc pentru Sarbatori, constantenii trebuie sa ia legatura direct cu crescatorii de animale. Cea mai simpla solutie este sa intrebati la producatorii care vand in piete. Oferta expusa de ei pentru carnea tranordm;ata de porc este intre 28 ?si 12 lei kilogramul. Diferenta o face felul carnii, care poate fi cu os sau fara os, ceafa, spata, pulpa, muordm;chi, cotlet, ordm;unca, costita, fleica, cap, rasol, picioare etc. BISTRITA: Vechiul obicei al taiatului porcului a inceput sa se intalneasca tot mai rar in Bistrita-Nasaud, locul lui Ghita fiind luat de carnea la kilogram cumparata de la carmangerie sau din supermarket. De vina pentru asta este tocmai pretul care a ajuns incet, incet prohibitiv, un porc ajungand sa coste cat un salariu mediu. TAcirc;RGU-JIU: Carnea de porc in viu se vinde in judetul Gorj cu 10-11 lei. Suinele sunt vandute prin intermediul anunturilor, pentru ca in Targu Jiu nu exista un targ de animale. In hala de carne, preturile au crescut foarte mult in ultimele zile, comerciantii sperand ca vor obtine caordm;tiguri consistente de sarbatori. Daca in urma cu doar o o saptamana, ceafa de porc costa 17 lei/kilogram, acum se vine cu 20 de lei. De asemenea, pulpa de porc se vine cu 15-16 lei/kilogramulm, in timp ce carnatii afumati se vand cu 22 lei. IAordf;I: Marile magazine din Ia?si se intrec in oferte, in aceasta perioada, in ceea ce priveordm;te carnea de porc ?si bunatatile derivate din aceasta. Ieordm;enii i?si mai pot procura alimentele ?si din pietele din oraordm;. Pentru a-?si procura carnea de porc pentru masa de Sarbatori, ieordm;enii au la dispozitie fie supermarketurile mari din oraordm; fie pietele. Acestea din urma au devenit, in ultima perioada, supraglomerate atat de comercianti cat ?si de clientii care cauta preturi cat mai avantajoase. CLUJ-NAPOCA: Carnea de porc in viu costa la Cluj de la 8 la 10 lei kilogramul, iar in carmangeriile din piete, de la 17 la 30 de lei, kilogramul de carne. Slanina se poate cumpara cu 8,6 lei kilogramul, iar jumarile, cu 46 de lei kilogramul. Cu putine zile inainte de sarbatori, in targurile de pe sate unde se vand cereale ?si animale, pretul in viu al kilogramului de porc este de 8-9 lei, negociabil. Cu 8 lei kilogramul se vindea porcul in viu la targul de la Mociu, unul dintre cele mai mari din judet. VASLUI: Criza i?si spune cuvantul ?si in acest an ?si inci ii tine departe pe vasluieni de carnea de porc. Comerciantii au profitat de apropierea Craciunului ?si au ridicat preturile, in aceasta perioada, cu aproximativ 20%. Pe ultima suta de metri, vasluienii au inceput sa ia cu asalt magazinele ?si standurile dedicate produselor din carne pentru masa de Craciun., Cei mai multi inca mai testeaza piata, putini fiind cei care se indura sa scoata din buzunar cateva sute de lei ?si sa cumpere carne de porc. PITEordf;TI: Rafturile pietelor din Piteordm;ti, ca de altfel ?si din hipermarketuri sunt pline pana la refuz de carne de porc. Cumparatorii dau buluc ?si, inainte de a achizitiona, iau pulsul in toate centre comerciale pentru a vedea unde sunt cele mai mici preturi. Dupa cum se ordm;tie, in lanturile mari de magazine, preturile sunt batute in cuie. In piete comerciantii nu lasa la bani pentru a avea un caordm;tig cat mai substantial, mergand pe premiza fie el cat de sarac, romanul tot i?si cumpara o bucata de carne de porc. BUZAtilde;U: In oboarele buzoiene, porcii vii se vand cu 10 lei kilogramul, nici mai mult, nici mai putin. Nici in cel mai aglomerat weekend din targul de animale de la marginea Buzaului crescatorii nu au fost prea dispu?si sa se tocmeasca ?si sunt hotarati sa mentina preturile pana de Craciun. Sutele de clienti ai oborului buzoian, sositi de dimineata in cautarea purceilor pentru masa de Craciun, au dat de crescatori extrem de hotarati sa-?si valorifice animalele la maximum. CAtilde;LAtilde;RAordf;I: Criza ii tine departe pe calaraordm;eni de carnea de porc, iar vanzarile slabe dau peste cap profitul comerciantilor. De?si pregatirile pentru Craciun au intrat in linie dreapta, clientii nu se inghesuie la cumparaturi. Vanzarile la carnea de porc au scazut in magazine cu 10 % fata de anul trecut. Comerciantii sunt optimiordm;ti ?si spera ca situatia sa iasa din amorteala in aceasta saptamana. Producatorii din judetul Calara?si spun ca vanzarile sunt pe linia de plutire. FOCordf;ANI: Focordm;anenii aordm;teapta saptamana viitoare deschiderea pietei de carne pentru a putea spera ca preturile vor mai scadea. De?si mai sunt zece zile pana la Craciun, zi in care tot omul, sarac sau bogat, va avea pe masa de sarbatori cele mai bune bucate, agitatia dupa carnea de porc din Piata Moldovei a inceput cu mult mai inainte. CRAIOVA: Pretul carnii de porc a explodat in luna decembrie. Craiovenii sustin ca este cu 20% mai scump ca anul trecut. In fata vitrinelor pline oamenii se uita lung, insa i?si vad de drum mai departe. Anul acesta se anunta unul sarac pentru craiovenii care pun pret pe carnea de porc. Cumparatorii se tem ca majorarile nu se vor opri aici, mai ales ca vanzatorii vor profita din plin ca se apropie Craciunul. ARAD: Producatorii din pietele aradene care comercializeaza poduse din carne de porc au inceput sa umple vitrinele frigorifice cu produse. De asemenea, ?si marile centre comerciale din Arad cu specific alimentar au inceput sa se aprovizioneze cu carne pentru sarbatoarea Craciunului. Din astfel de locuri reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare ?si pentru Siguranta Alimentelor Arad recomanda cumpararea carnii, mai ales ca sunt puncte unde au loc verificari periodice. ALEXANDRIA: Alexandrenii au inceput deja pregatirile pentru masa de Craciun ?si au plecat in cautarea celor mai bune oferte la carnea de porc, ingredientul de baza al meselor de sarbatori. Cele mai bune preturi le-au gasit anul acesta la hipermarket. Porcii in viu se cumpara , anul acesta, in doi, iar in ceea ce priveordm;te vietnamenzii, pretul prea mare pare sa bata colesterolul. ZALAtilde;U: Bugetele tot mai mici alocate sarbatorilor de iarna afecteaza anul acesta ?si traditia taierii porcului de Craciun. Tot mai multi salajeni aleg, de nevoie, sa-?si cumpere din carmangerii cate doua - trei kilograme de carne, in locul porcului pe care ?si-l cumparau in trecut. Situatia a dus, in ultimele zile, la scaderea dramatica a porcilor de carne, care se vand acum chiar ?si sub 8 lei pe kilogram. RRAcirc;MNICU VAcirc;LCEA: Preturi piperate la carnea de porc in magazinele din Ramnicu Valcea. Un kilogram de carne se vinde ?si cu 17,99 lei in magazinele din oraordm;. Inainte de Craciun, comerciantii din Ramnicu Valcea practica aproximativ acelea?si preturi, cu foarte mici diferente. TURNU-SEVERIN: Zilele acestea, carnea de porc e la mare cautare. Severinenii au inceput din timp sa-?si faca aprovizionarea de Craciun, astfel ca la acest sfar?sit de saptamana macelariile au fost pline ochi de clienti. Cei care nu au avut posibilitatea de a cumpara un porc din targ, s-au reorientat ?si au mers in macelariile din Turnu Severin. Aici preturile cu crescut putin fata de anul trecut, insa fiecare client a putut sa cumpere cele de trebuinta pentru masa de Craciun. SLATINA: Preturile la carnea de porc, cel mai cautat produs in aceasta perioada, ii tin la distanta pe slatineni, cel putin pana la acest moment. In afara de fericitii posesori de asemenea animale la tara, putini sunt cei care i?si permit sa cumpere carne de porc din cauza preturilor ridicate. Pietele agroalimentare din municipiul Slatina sunt dovada unei situatii care pare a devenit tot mai vizibila de la un an, la celalalt. SLOBOZIA: In pietele ?si carmangeriile din Slobozia, carnea de porc nu mai este la mare cautare. Comerciantii sustin ca vanzarile au scazut cu aproximativ 10 % fata de aceea?si perioada a anului trecut. Un kilogram de carne de porc costa 20 de lei la Slobozia. Comerciantii care vand carne de porc in carmangeriile ?si supermarketurile din Slobozia sustin ca apropierea sarbatorilor de iarna nu schimba cu nimic situatia. Vanzarile la carnea de porc sunt extrem de scazute. ALBA IULIA: In perioada ce precede sarbatorile de iarna se constata ?si in Alba o cerere mult mai mare de carne de porc. Preparatele care au la baza acest produs sunt o parte componenta importanta a alimentatiei din perioada sfar?sitului de an. Oferta este variata, dar preturile destul de piperate nu permit decat achizitionarea unor cantitati minime. Mai multe, pe www.adevarul.ro