TehnologiiȘtiri

232

Producătorii italieni consideră etichetarea Nutri-Score a drept o ”insultă pentru știință”!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum informează FoodNavigator, producătorii de vin italieni au criticat propunerile „insultătoare” ale Nutri-Score de a adăuga un „F” negru băuturilor alcoolice ca avertisment pentru consumatori cu privire la efectele dăunătoare ale alcoolului, chiar și în cantități moderate.

Pietro Paganini, fondatorul și președintele think tank-ului european Competere, a numit această mișcare o „înfruntare față de știință și sectorul vinicol”, adăugând că ar reprezenta o „orientare anti-alcool” îngrijorătoare a autorităților europene.

„De-a lungul anilor, știința a evidențiat importanța vinului într-o dietă echilibrată”, a spus el, adăugând că Nutri-Score este un sistem de etichetare „arbitrar și înșelător” care „calcă în picioare” bogata moștenire socială și economică a sectorului vinicol al Italiei. .

„Am aflat cu uimire și nedumerire încercarea de a aplica în cel mai rău mod posibil un sistem discriminatoriu, penalizator și fundamental greșit precum Nutri-Score și băuturilor alcoolice”, a declarat Micaela Pallini, președintele federației italiene de vin Federvini.

„Este un afront la adresa inteligenței consumatorilor”, a adăugat ea, și „o palmă pentru un sector care a reprezentat, de secole, nu doar o bogăție economică, ci mai presus de toate un model de viață și civilizație. A eticheta cu roșu, sau chiar negru ca în cazul nostru, un aliment sau o băutură, înseamnă a îndoi și incrimina un produs fără a-l asocia cu metodele sau ocaziile de consum”.

Producătorii italieni de alimente precum uleiul de măsline, șunca de Parma și brânză de parmezan au criticat de multă vreme sistemul Nutri-Score de etichetare a alimentelor, despre care consideră că discriminează pe nedrept aceste produse.

Producătorii francezi de Roquefort s-au plâns, de asemenea, recent că sistemul de etichetare -- care clasifică alimentele și băuturile în funcție de profilul lor nutrițional folosind o scară de cinci culori și litere -- marchează un atac asupra patrimoniului național agricol și gastronomic al Franței.

Acum se pare că este rândul producătorilor italieni de alcool. Giovanni Busi, președintele Consorțiului Chianti, a numit trecerea Nutri-Score în avertismentele privind alcoolul „un nou atac asupra industriilor vinicole din Italia, Franța și Spania”.

Dar suporterii Nutri-Score au pus la îndoială momentul atacurilor. Acestea vin cu doar câteva zile înainte de un vot al Parlamentului European din 14 februarie, care va vedea probabil deputații europeni să adopte un raport al Comisiei Speciale pentru Combaterea Cancerului (BECA) a Parlamentului European, aprobat deja de Comisia Europeană anul trecut, care a concluzionat că nu există consum de alcool. fără riscuri pentru sănătate.

Camille Perrin, Senior Food Policy Officer la organizația de consumatori BEUC ne-a spus: „Propunerea de utilizare a Nutri-Score pe băuturi alcoolice a fost ridicată pentru prima dată în presa franceză de către dezvoltatorii etichetei în 2018, după cunoștințele noastre. Cu toate acestea, nu se pare că acest lucru a fost luat în considerare serios de autoritățile franceze.

„Suntem puțin surprinși de controversa care a izbucnit în weekend în legătură cu acest lucru, când, la nivelul UE, încă nu am obținut că băuturile alcoolice pur și simplu poartă o declarație nutrițională și o listă de ingrediente – ca toate celelalte alimente și băuturi. Suntem nu cunosc discuții la nivelul UE privind extinderea etichetării nutriționale de pe partea din față a ambalajului la băuturile alcoolice.”

Nutriționistul Serge Hercberg, unul dintre dezvoltatorii sistemului de etichetare a alimentelor, a confirmat că Nutri-Score caută să eticheteze băuturile alcoolice pentru a avertiza împotriva consumului acestora.

„Se dovedește că toate băuturile alcoolice, printre care vinul, au efecte dăunătoare asupra sănătății, chiar și în doze mici, în special pentru cancer”, a spus el pentru această publicație.

„Asta nu înseamnă că spunem să nu le bem sau să le interzicem”, a explicat el. Avertismentul, a spus el, a fost conceput în schimb pentru a „combate banalizarea actuală a consumului de alcool și dificultățile de a înțelege mesajul că abuzul de alcool este periculos pentru sănătate. În Franța, alcoolul este responsabil de 41.000 de decese anual, dintre care 16.000 sunt legate de cancer. Este prima cauză de spitalizare și aceeași pentru toate țările europene.”

În prezent, reglementările europene înseamnă că băuturile alcoolice care conțin mai mult de 1,2% alcool nu sunt acoperite în prezent de Nutri-Score. Hercberg a explicat că designerii Nutri-Score au propus ca toate băuturile alcoolice să fie marcate cu un F negru rezervat exclusiv băuturilor care conțin alcool chiar și în cantități mici.

Pentru a informa în mod corespunzător consumatorii, el a sugerat că recipientele tuturor băuturilor alcoolice trebuie să indice: cantitatea în grame de alcool și zahăr, numărul de calorii și un Nutri-Score F negru rezervat băuturilor care conțin alcool chiar și în cantități mici.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2