Tehnologii

194

Producția de proteine vegetale întâmpină dificultăți

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit FoodNavigator, în ciuda creșterii fenomenale a sectorului pe bază de plante în ultimul deceniu, încetinirea acestuia sugerează că unele zone din categorie se luptă să țină pasul cu așteptările consumatorilor.

Imitațiile nu satisfac în totalitate

Analogii de carne sau „imitațiile” concepute pentru a reproduce calitățile senzoriale ale produselor din carne reale de pe piață, cum ar fi burgerii, cârnații și puiul – au fost în ultima vreme alegerea de preferat pentru consumatorii care caută mâncăruri fără carne. Dar bifează toate căsuțele la care se așteaptă consumatorii?

„Consumatorii devin precauți cu privire la unele dintre ingredientele utilizate în analogii cărnii”, spune Jaume Cirera, Manager de categorie de proteine ​​alternative la Griffith Foods. „Aceste produse pot deseori să arate și să aibă un gust atât de asemănător cu „adevărata afacere” – adică carnea – încât oamenii sunt îngrijorați de modul în care sunt făcute.”

Un sondaj realizat de Griffith Foods a constatat că 79% dintre consumatorii europeni preferă să evite ingredientele care sună artificiale sau chimice, asociindu-le cu o calitate mai scăzută și o sănătate mai scăzută, iar 62% preferă să opteze doar pentru ingrediente pe care le cunosc și în care au încredere.1

Cu toate acestea, piața „reductoarelor de carne”, un termen care cuprinde toate persoanele care se identifică drept flexitarieni, vegetarieni și vegani, este în creștere.

Pe măsură ce consumatorii europeni încearcă în mod conștient să-și reducă consumul de carne din motive precum preferințele de mediu, sănătate și bunăstare a animalelor, Europa a devenit una dintre cele mai mari piețe pentru carne și fructe de mare alternative din lume, cu vânzări în valoare de 3,3 miliarde EUR în 2023.2

Cu toate acestea, reductoarele de carne încep să se îndrepte către alternative de plante care sunt mai puțin procesate și care se aliniază mai mult cu valorile lor de etichetă curată. Spre deosebire de analogii cărnii care imită gustul, textura și aspectul cărnii, produsele din plante cuprind ingrediente simple, ușor de recunoscut și susțin legumele și leguminoasele în esență. Și pe măsură ce mai mulți consumatori devin mai conștienți de ceea ce mănâncă, cererea de plant-forward crește.

O nouă apreciere pentru versatilitatea legumelor și a ingredientelor pe bază de plante îi inspiră pe consumatori să adopte o abordare mai flexibilă a dietei lor. În decembrie 2023, un sondaj a constatat că 46% dintre persoanele intervievate au mâncat mai multe legume decât în ​​urmă cu cinci ani.

Produsele pe bază de leguminoase, cum ar fi tofu, au înregistrat, de asemenea, o creștere a vânzărilor. În martie 2024, cel mai mare retailer de supermarketuri din Marea Britanie, Tesco, a raportat că volumele de tofu și tempeh au crescut cu aproximativ 20%.3

Consumatorii primează

Perspectivele consumatorilor joacă un rol crucial în identificarea tendințelor și înțelegerea atitudinilor. Ele oferă o înțelegere profundă a comportamentului, preferințelor și tendințelor. La Griffith Foods, echipa Market Intelligence și alte echipe interne, cum ar fi bucătari, experți în senzori și inovații, adună informații critice și lucrează îndeaproape pentru a se asigura că aceste constatări sunt țesute în fiecare aspect al procesului de dezvoltare a produsului.

Prin această abordare, Griffith Foods a dezvăluit un interes din ce în ce mai mare pentru produsele din plante, un număr tot mai mare de consumatori optând pentru alimente cu arome distincte și ingrediente recunoscute, de încredere, pe bază de plante, cum ar fi legumele. Aceste produse sunt percepute ca fiind naturale, sănătoase și neprocesate.

Analiza valorii de vânzare cu amănuntul a înlocuitorilor de carne arată că segmentul de plante înainte reprezintă 18% din piața totală a înlocuitorilor de carne și demonstrează o creștere mai puternică în comparație cu analogii4. %.

„Opțiunile de tip plant-forward oferă ingrediente recunoscute care sunt mai puțin procesate. Când consumatorii își mușcă chiftelele, vor să vadă și să recunoască ingredientele pe care le mănâncă, cum ar fi spanacul sau năutul. Credem că acest segment va continua să crească.” adaugă Joke Putseys, director de categorie R&D Alternative Proteins la Griffith Foods.

De fapt, datele arată că aproximativ un sfert dintre consumatori preferă produse care nu încearcă deloc să reproducă experiența cărnii; iar o treime dintre consumatori preferă legumele în detrimentul înlocuitorilor de carne cu totul.1

Odată cu evoluția preferințelor consumatorilor către ingrediente recunoscute și de încredere, făcute din legume și leguminoase, alternativele de dezvoltare a plantelor apar ca o cale promițătoare pentru creștere și oportunități în sectorul proteinelor alternative.

Cum pot producătorii de alimente să folosească aceste informații și să se reformuleze pentru a ține pasul cu evoluția preferințelor consumatorilor?

Inovația conduce tot către plante

Prin valorificarea unei abordări colaborative cu parteneri din sistemul alimentar global și valorificând zeci de ani de experiență alimentară și senzorială, cunoștințe de piață și capacități tehnice, Griffith Foods, în calitate de partener de dezvoltare a produselor, este dedicat clienților săi de la idee până la producție.

Cu rețeaua sa globală de bucătari de talie mondială și o abordare cuprinzătoare de integrare a cunoștințelor consumatorilor în procesul său de dezvoltare a produselor, Griffith Foods a devenit un lider global în aromă, textură, aspect și nutriție, creând soluții pentru a satisface nevoile diverse ale consumatorilor.

 În iunie 2024, compania a lansat cea mai recentă selecție de sosuri, condimente, acoperiri cu valoare adăugată și amestecuri funcționale, concepute special pentru produse proteice alternative pentru plante, care susțin legumele și leguminoasele.

Conceput pentru a sărbători alimentația pe bază de plante, toate produsele din gamă sunt realizate cu ingrediente pe care consumatorii le cunosc și le recunosc și sunt concepute pentru a spori numeroasele arome și texturi ale produselor alternative de carne bine îndrăgite care nu reproduc carnea.

Ofertele nutritive sunt inspirate din cele mai atrăgătoare bucătării globale și sunt pline de bunătăți sănătoase și arome consistente. Sunt disponibile într-o gamă largă de produse, inclusiv chifteluțe cu legume, falafel și tofu. Conceput pentru a bifa toate căsuțele de la gust, textură și nutriție, cea mai recentă inovație a Griffith Foods ar putea fi veriga lipsă în sectorul proteinelor alternative?

„De peste 100 de ani, Griffith Foods a contribuit la crearea alimentelor care încântă papilele gustative, hrănește corpurile și reunește oamenii – toate în același timp protejând planeta”, spune Cirera.

„Scopul nostru este de a ajuta producătorii să facă produsele mai interesante, să aibă un gust mai bun, îmbunătățind în același timp textura, profilul nutrițional și aspectele vizuale ale acestor produse, cu scopul final de a genera achiziții repetate.” adaugă Putseys.

Griffith Foods s-a angajat să devină zero carbon net în operațiunile sale până în 2030 și de-a lungul lanțului său valoric până în 2040. Prin promovarea schimbărilor pozitive prin aprovizionare durabilă și dezvoltarea de produse cu etichetă curată, Griffith Foods se străduiește nu numai să satisfacă nevoile clienților, ci și contribuie la o lume mai bună și mai durabilă.

Pe măsură ce segmentul de dezvoltare a plantelor crește, formulatorii care colaborează cu Griffith Foods pot fi încrezători în inovarea cu soluții sănătoase și nutritive care depășesc așteptările consumatorilor, aliniindu-se în același timp cu practicile etice și de mediu comune susținute de mantra Creating Better Together. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2