PiațăȘtiri

157

Reatestarea traditionalelor merge greu

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Agerpres Producatorii harghiteni intampina dificultati in a gasi referinte documentare despre vechimea retetelor folosite pentru produsele traditionale, avand in vedere faptul ca procedurile privind atestarea acestora s-au modificat. Consilierul DADR Harghita, Gyorgy Erzsebet sustine ca potrivit vechilor proceduri in judet s-au inregistrat 17 operatori economici, cu 47 de produse atestate ca fiind traditionale. Acestea sunt dintre cele mai diverse, de la paine de casa, slanina ?si carnati traditionali, pana la caordm;, gemuri sau siropuri facute ca pe vremea bunicii. Pentru a primi atestatul de produs traditional, producatorii trebuiau sa elaboreze o documentatie ?si trebuiau sa foloseasca aceea?si metoda de preparare ca in urma cu 40-50 de ani. Dupa ce autoritatile au modificat procedura, cei ce doresc sa obtina din nou acest atestat trebuie sa refaca documentatia. Noile norme pun insa accent mai mare pe traditionalitatea produsului ?si producatorii trebuie sa dovedeasca faptul ca folosesc aceea?si procedura ca bunicii ?si strabunicii lor. Din acest punct de vedere, producatorii intampina unele dificultati intrucat nu reuordm;esc sa gaseasca date de referinta despre vechimea produsului. Acum 40-50 de ani, in comunism, oamenii nu pozau painea sau caordm;ul pe care le faceau traditional, ?si nici nu publicau retetele. ordf;i din acest punct de vedere e greu pentru operatori sa gaseasca documente care sa faca referire la vechimea produsului, a explicat Gyorgy Erzsebet. Produsele atestate traditional se vand in targurile lunare organizate in Harghita, dar ?si in unele magazine din judet ?si au o foarte mare cautare in randul localnicilor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2