TehnologiiȘtiri

207

Recipientele PEF pot deveni „standardul” în industria alimentară și a băuturilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Utilizarea plasticului PEF, care este fabricat în întregime din plante, este complet reciclabil și care se degradează în natură mult mai repede decât materialele plastice normale, are potențialul de a deveni standard în industria alimentară și a băuturilor, susține compania care încearcă să mărească material, se arată într-un studiu publicat de BeverageDaily și realizat de Avantium.

Potențial uriaș

Potrivit sursei citate, compania olandeză de biochimie Avantium declară că este pe cale să deschidă prima sa fabrică comercială până la sfârșitul anului 2023. Unitatea din Delfzijl, Olanda, va produce 5.000 de tone metrice de FDCA pe an.

FDCA este elementul cheie pentru polietilen furanoat (PEF), un biopolesterester 100% vegetal, complet reciclabil. Potrivit Avantium, PEF are potențialul de a înlocui diverse materiale de ambalare, cum ar fi PET, sticlă sau aluminiu, în aplicații tipice, cum ar fi sticlele pentru băuturi răcoritoare, apă, băuturi alcoolice și sucuri de fructe.

Se așteaptă ca sticlele fabricate cu PEF să apară în supermarketurile europene până la începutul anului 2024.

Planurile companiei Euronext listate la Amsterdam au fost amplificate după ce a strâns în jur de 28 de milioane de euro prin emiterea de 5,2 milioane de noi acțiuni și a anunțat un acord cu furnizorul din Belgia de ambalaje din plastic Resilux pentru furnizarea unui volum fix de rășină PEF de la fabrica Avantium.

De asemenea, a semnat acorduri de colaborare pentru a dezvolta sticle sustenabile cu un „proprietar major al mărcii mondiale de alimente și băuturi”, compania japoneză de chimie de specialitate Toyobo, producătorul american de filme din poliester de specialitate Terphane și compania olandeză de îmbuteliere a băuturilor Refresco.

Prima sticlă de bere „din hârtie” din lume

Aceste oferte vin pe lângă proiectul existent al sticlei de plastic Avantium: o colaborare cu Coca-Cola, firma de băuturi spirtoase Absolut Company și Carlsberg pentru a dezvolta împreună mai multe aplicații PEF.

Această întreprindere a condus deja la dezvăluirea de către Carlsberg a unui prototip pentru sticla de fibră verde, despre care susține că este prima sticlă de bere „din hârtie” din lume, realizată din fibre de lemn cu surse durabile, care este atât 100% bio-bazată, cât și complet reciclabilă.

Gigantul danez al berii și-a adăugat parteneriatul cu proiectul, care își va ajuta obiectivele să atingă zero emisii de carbon la fabricile de bere și să-și reducă amprenta de carbon a lanțului valoric cu 30% până în 2030.

Datorită acestor evoluții, Avantium este încrezător că PEF va fi introdus pe piață în întreaga lume și cu aplicații de înaltă valoare, de la sticle monostrat, sticle multistrat și film.

Tom van Aken, director executiv al Avantium, a declarat pentru FoodNavigator că plasticul PEF are acreditări de sustenabilitate atractive, deoarece nu folosește combustibili fosili (spre deosebire de polietilen tereftalat sau PET), poate fi reciclat și, de asemenea, se va degrada în natură mult mai repede decât materialele plastice normale. Poate permite în continuare prelungirea termenului de valabilitate și, astfel, poate contribui la reducerea deșeurilor.

Materialul este fabricat folosind zaharuri din porumb, grâu sau sfeclă și reține dioxidul de carbon mai bine decât PET-ul convențional. „Dacă aveți băuturi carbogazoase, trebuie să păstrați CO2 în sticle”, a explicat el.

De 10 ori mai bun

„Materialul nostru este de 5-10 ori mai bun decât PET pentru a păstra C02 în sticlă - deci în acest sens este aproape ca sticla în ceea ce privește cât de bun este să păstrezi carbonatarea în băuturile tale. Dar este la fel de bun pentru a păstra aerul și oxigenul din sticlă, așa că este bun pentru tot ceea ce este sensibil la oxigen, cum ar fi bere, suc, piureuri sau cafea.

De asemenea, are o stabilitate la căldură mai mare și este puțin mai puternic decât PET, deci are beneficii semnificative în ceea ce privește performanța de siguranță asupra acestuia.

Aproximativ 300 de milioane de tone de plastic sunt fabricate din combustibili fosili la nivel global în fiecare an, dintre care majoritatea nu sunt reciclate și pot dura sute de ani pentru a se descompune.

Potrivit lui Van Aken, multe sticle de plastic nu sunt reciclate deoarece folosesc mai mulți polimeri, cum ar fi polietilena, poliuretanul și nylonul împreună cu PET. „Încercăm să le înlocuim cu un film PEF monostrat care poate fi ușor reciclat”, a spus el. „Asta va însemna o îmbunătățire substanțială față de materialele de ambalare existente.”

Între timp, Avantium spune că materialul său vegetal se degradează „de 100 de ori mai repede decât PET”. „Acesta este un produs conceput pentru reciclare”, a subliniat CEO-ul. „Dar dacă va ajunge în natură, se va degrada mult mai repede decât materialele plastice convenționale”.

În cele din urmă, Avantium intenționează să utilizeze zaharuri din plante provenite din deșeuri biologice durabile, astfel încât creșterea plasticului vegetal să nu afecteze lanțul global de aprovizionare cu alimente. Și, deși obiectivul său de a face 5.000 de tone este unul modest, se așteaptă ca producția sa să crească odată cu creșterea cererii de materiale plastice regenerabile.

Plata unei prime pentru durabilitate

Cu toate acestea, costul rămâne o provocare pentru extinderea producției de PEF. În timp ce PET-ul costă în prezent aproximativ 1 EUR pe kilogram, de exemplu, PEF este între 8-10 EUR pe kilogram. Cu toate acestea, van Aken a spus că nu este o comparație asemănătoare.

 „Concurăm împotriva materialelor în care s-ar putea să folosească nylonul în sticle de apă scânteietoare pentru a menține carbonatarea în sticle”, a susținut el. „Dezavantajul este că, dacă sticla este o combinație de PET și nailon, nu poate fi reciclat. Dacă scoateți nailonul și îl înlocuiți cu PEF, aveți o sticlă decât puteți recicla ulterior, deoarece PEF și PET se pot amesteca și recicla. ”

El a subliniat, de asemenea, că consumatorii finali de astăzi sunt pregătiți să plătească o primă pentru produse durabile. „Mai multe cercetări arată că există un procent semnificativ de consumatori care sunt perfect pregătiți să plătească câțiva cenți în plus pentru ceva mai durabil. Cred că contractele pe care tocmai le-am semnat arată că economia nu este un aspect interzis. ”

Și, în timp ce planurile actuale ale companiei se vor potrivi „mai multor aplicații de nișă de mare valoare”, el se așteaptă ca prețurile să scadă pe măsură ce compania construiește fabrici la scară mai mare.

„Începând din 2026, ne așteptăm ca următoarea etapă să fie construirea de plante la scară mai mare în Asia și SUA, ceea ce înseamnă că produsul va fi construit la o scară mult mai mare și vor fi disponibile mult mai multe materiale la un cost semnificativ mai mic. Apoi, materialul va concura cu toate ambalajele din sticlă, toate conservele de alumină și cu multe dintre produsele de ambalare cu mai multe straturi pe care le vedeți acolo. "

„Poate fi utilizat în întregul sector al băuturilor răcoritoare în sucuri și ape, dar și în tot ceea ce este sensibil la aer, deci ambalarea cafelei și a cărnii.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2