Luand cuvantul in cadrul Mesei rotunde cu titlul Risc major: TVA ridicat, evaziune, private label, din ultima zi a Conferintei Internationale Meat Milk 2014, domnul Liviu Harbuz, Vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura a Camerei Deputatilor, a anuntat in premiera semnarea unei initiative parlamentare care vizeaza reducerea TVA de la 24, la 9 %, pentru lapte, dar si pentru legume si fructe. Proiectul a fost initiat de un numeros grup de parlamentari PSD, PC, UNPR si PPDD va intra in atentia Senatului, potrivit unei initiative legislative aflate in consultare publica. Potrivit proiectului, in cazul acestor produse, cota redusa de 9% se va aplica de catre agentii economici producatori, importatori ?si de catre cei care le comercializeaza. Printre initiatorii propunerii legislative, se numara Marian Avram, Petre Daea, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Florin Iordache, Manuela Mitrea, Mircea-Titus Delureanu, Ninel Peia PSD , Gheorghe Emacu, Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu UNPR , Bogdan Ciuca PC . Semnatarii proiectului mentioneaza, in expunerea de motive, ca o astfel de masura va determina ascensiuni calitative ?si cantitative in ceea ce priveordm;te consumul alimentelor autohtone incluse in aceste categorii. Aceordm;tia sustin ca scaderea veniturilor bugetare determinate de diminuarea cotei standard de TVA ar putea fi compensata de creordm;terea consumului de produse alimentare pentru care a fost operata modificarea. Initiatorii mai arata, citand un raport INS, ca in anul 2012 consumul mediu anual pe cap de locuitor a fost de 66,9 kg. pentru fructe proaspete, 142,5 kg. pentru legume proaspete ?si 226,9. pentru lapte ?si produse din lapte.Acest proiect urmeaza sa fie dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata. Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat pe 30 aprilie ca reducerea TVA la alte produse decat painea este foarte greu de realizat in acest an.