Repere

131

Retrospectiva 2013: scandal, export, profit

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Agerpres Industria alimentara romaneasca a fost zguduita pe parcursul acestui an de mai multe scandaluri, unele cu ramificatii internationale, cum a fost cel al carnii de cal de la inceputul lunii februarie, in timp ce cazul laptelui cu aflatoxina a adus demisii la varful ANSVSA din cauza balbaielilor in comunicare, iar carnea de pasare contaminata cu salmonela a prejudiciat industria avicola cu zeci de milioane de euro. Potrivit datelor publicate pe site-ul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare ?si pentru Siguranta Alimentelor, in acest an, pe Sistemul European Rapid de Alerta pentru Alimente ?si Furaje RASFF , au fost inregistrate 26 de alerte pentru produsele provenite din Romania, care vizau, printre altele, fructe de padure, piept de pui, porumb furajer, praf de oua, carnati cabanos, carne de vita congelata etc.Cele mai multe alerte privind produsele alimentare romaneordm;ti au fost initiate de Germania, Italia ?si Grecia, insa jumatate dintre acestea nu au fost confirmate. In schimb, in cazul celor confirmate, reprezentantii ANSVSA afirma ca acestea au fost gestionate foarte bine ?si niciun produs nu a ajuns in galantarele magazinelor. Romania, prin industria de profil, a inceput sa patrunda cat mai mult in Europa. Exista o chestie concurentiala din partea statelor membre care incearca, voit sau nu, sa dea drumul la aceste alerte ?si sa incrimineze produsele din Romania. Numai in acest an am avut in jur de 26 de alerte, din care mai putin de jumatate au fost confirmate. ordf;i chiar daca unele au fost confirmate, noi le-am gestionat foarte bine ?si niciun produs care era prins in acele alerte nu a ajuns in galantarele magazinelor, considera preordm;edintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu.Autoritatile romane au reactionat prompt la toate acuzatiile aduse Romaniei ?si produselor alimentare romaneordm;ti, mai ales dupa ce s-a constatat, in urma controalelor, ca unitatile incriminate nu au avut nicio legatura cu falsurile depistate pe piata europeana. Industria alimentara romaneasca a primit veordm;ti bune pe final de an, dupa ce autoritatile veterinare din Romania ?si China au semnat un memorandum pe sanatate animala ?si siguranta alimentelor, care ofera producatorilor romani posibilitatea de a exporta carne de porc ?si bovine vii pe aceasta piata. De asemenea, tot pe finalul acestui an, expertii europeni au ajuns la concluzia ca in Romania nu mai circula virusul pestei porcine, ceea ce permite reluarea exporturilor de carne de porc, din toate exploatatiile comerciale din Romania, incepand cu 1 ianuarie 2014. Romania a indeplinit ?si conditiile cerute de Turcia pentru deblocarea exportului de ovine vii ?si a tranzitului catre tarile arabe, iar Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor OIE a confirmat absenta scrapiei in 19 judete ale Romaniei. Romania, suspectul de serviciu La inceputul anului 2013, filiera carnii de cal a fost afectata dur prin dezvaluirile potrivit carora o intreprindere din sudul Frantei, Spanghero, vindea carne de cal drept carne de vita. Carnea era folosita apoi la pregatirea a milioane de preparate culinare de catre companii importante din Europa. Scandalul european, declanordm;at in februarie in Marea Britanie ?si Irlanda, a pus in evidenta anumite actiuni ale industriei agroalimentare ?si opacitatea circuitelor sale de aprovizionare ?si s-a extins in mai multe tari europene, aducand acuzatii directe la adresa Romaniei ?si produselor romaneordm;ti exportate pe pietele Uniunii Europene.De?si scandalul carnii de cal nu era o problema de siguranta a alimentelor, ci una de inordm;elare a consumatorului, autoritatile romane au demarat rapid controale la unitatile romaneordm;ti incriminate, demonstrand ca falsul privind etichetarea gre?sita a carnii de cal nu s-a produs pe teritoriul Romaniei sau la unitati din Romania. Orice lucru negativ gestionat bine se poate intoarce ca un mare beneficiu ?si am reu?sit asta prin ofensiva de zi de zi. Am fost cu un pas inaintea altor state europene, am reu?sit sa prezentam date ?si am reu?sit sa intoarcem scandalul ?si imaginea negativa intr-un avantaj pentru Romania. Presa straina a venit in tara sa caute lucruri negative, dar, prin ceea ce a vazut ?si a distribuit, a facut o mare reclama Romanei, a comentat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.In urma acestui scandal legat de comercializarea carnii de cal drept de carne de vita, care a afectat mai multe state membre, Comisia Europeana CE a decis sa suporte o cofinantare de 75% pentru teste ADN la produsele de carne in vederea depistarii exacte a continutului, dar ?si masuri mai dure pentru intarirea controalelor in abatoare, depozite ?si unitati de desfacere, pentru a se stabili daca ceea ce se comercializeaza este intr-adevar ceea ce scrie pe eticheta. Balbaieli in cazul laptelui cu aflatoxina In mai putin de o luna de la debutul scandalului carnii de cal a fost declanordm;ata prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente ?si Furaje o alerta care viza depa?siri ale limitelor admise pentru aflatoxina la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA de la o ferma. Dupa ce mai multi producatori ?si procesatori au anuntat ca laptele este contaminat cu aflatoxina, Autoritatea Veterinara a demarat la mijlocul lunii martie o serie de controale pe piata laptelui ?si, astfel, o cantitate de 193 de tone, respectiv 0,03% din productia lunara a Romaniei, a fost oprita de la procesare sau vanzare directa catre consumatorul final, alte 104 tone de produse lactate au fost oprite in depozite ?si distruse, respectiv 1,66% din productie. In cadrul controalelor de pe piata laptelui au fost verificate 785 de ferme de vaci de lapte, din care doar 34 au fost neconforme pentru aflatoxina ?si 177 centre de colectare lapte, din care cinci au avut probe neconforme. De asemenea, din cele 134 de automate pentru vanzarea directa a laptelui crud catre consumatorul final verificate, opt au fost neconforme, iar controalele celor 239 de unitati de procesare a laptelui autorizate/inregistrate sanitar veterinar au scos la iveala 20 de probe neconforme. Limita maxima admisa de legislatia europeana pentru continutul de aflatoxina in lapte este de 0,05 micro;g/kilogram, iar valorile medii inregistrate in urma acestei actiuni au fost de 0,15 micro;g/kilogram. Sectorul avicol din Romania, prejudicii considerabile din cauza unei societati suspectate de evaziune fiscala Dupa mai multe alerte vizand micii romaneordm;ti, conservele din carne sau fructele de padure, s-a iscat un nou scandat, in luna octombrie, care a adus o pata industriei avicole din Romania, una care a performat in 2013 ?si care a inregistrat rezultate remarcabile la export. In luna septembrie, compania Selgros a refuzat in mai multe magazine livrari de carne de pasare de la furnizorul Avicola Calara?si din cauza aspectului ?si calitatii necorespunzatoare ?si a decis stoparea oricaror livrari viitoare de marfa pana la clarificarea situatiei. Dupa mai multe controale, Autoritatea Veterinara a retras de la vanzare o cantitate de 55,7 tone de carne de pasare din magazinele din Bucureordm;ti ?si din tara pentru care exista suspiciunea ca ar fi fost infestata cu salmonela, carnea de pasare provenind de la Avicola Calara?si, o societate suspectata ca ar face evaziune fiscala ?si care se afla in procedura de lichidare. Potrivit investigatiilor realizate la Avicola Calara?si, cea mai posibila sursa de contaminare a fost legata de nerespectarea conditiilor de manipulare ?si depozitare la nivelul depozitului de produse alimentare. In urma acestui scandal, sectorul avicol din Romania a inregistrat in acele zile pierderi de peste 25 milioane de euro din cauza scaderii vanzarilor cu 20%, iar prejudiciile totale aduse industriei au fost estimate la 50 - 60 de milioane de euro. Romania, din nou pe piata UE cu carne de porc La mijlocul lunii noiembrie, autoritatile veterinare au anuntat ca Romania va relua, din 2014, exporturile de carne de porc in tarile Uniunii Europene, din toate exploatatiile comerciale din tara acreditate pentru export pe piata comunitara,Este foarte important ca de la 1 ianuarie 2014 se va putea exporta carne de porc in spatiul comunitar din toate exploatatiile comerciale din tara acreditate pentru export. La ora actuala, avem la nivel national 218 astfel de exploatatii comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piata comunitara. In prezent, exporturile in tarile Uniunii Europene se realizau doar din patru judete din vestul tarii, respectiv din Timiordm;, Arad, Caraordm; ?si Bihor. Este foarte important pentru sector ca s-a obtinut aprobarea de export in spatiul comunitar pentru ca se poate ajunge la incasari de peste un miliard de euro,a declarat pentru Agerpres ordm;eful ANSVSA, Vladimir Manastireanu.Exporturile autohtone de carne de porc ?si de porci vii au fost afectate de restrictiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana, inca din anul 2003, din cauza evolutiei pestei porcine clasice. In acel an, Romania a exportat 478.669 de tone de carne de porc, in valoare de 619,12 milioane de euro. Chinezii, cuceriti de alimentele romaneordm;ti Tot in luna noiembrie, autoritatile romane ?si cele chineze semneaza, la Bucureordm;ti, in cadrul Forumului Economic ?si Comercial China-Europa Centrala ?si Est, mai multe acorduri care creeaza cadrul legal pentru exporturile de alimente ?si animale vii in China.In aceste conditii, Romania va putea exporta in China in jur de 500.000 de taurine ?si 4 - 5 milioane de oi, in urmatorii 5 - 10 ani. Partenerii chinezi au anuntat ca doresc sa importe din Romania absolut toate produsele din origine animala. ordf;i aici vorbim ?si despre carne de vita, produse din carne de vita, produse din pasare, lapte ?si produse lactate, carne de oaie, miere, vin sau furaje.In ceea ce priveordm;te deblocarea exportului ?si a tranzitului prin Turcia cu ovine vii, Romania a indeplinit toate conditiile, iar Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor OIE a confirmat absenta scrapiei Encefalopatie Spongiforma Transmisibila - EST in anumite judete ale Romaniei, 19 la numar.Problemele Romaniei legate de exportul de ovine ?si bovine vii, dar ?si de carne, au inceput la finele anului 2011, cand Turcia a blocat importurile din Romania, dar ?si tranzitul prin tara lor a carnii de oaie romaneasca.Restrictiile impuse Romaniei din cauza unei boli aproape inexistente in Romania, respectiv scrapia, au adus producatorilor ?si ciobanilor romani pierderi de zeci de milioane de euro.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2