TehnologiiȘtiri

146

România dorește o etichetare nutrițională ”armonizată”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Lupta împotriva supremației sistemului Nutri-Score din Franța, care dorește adoptarea acestuia la nivel european, a dat naștere unei coaliții la care a aderat și România și care se declară împotrivă, coaliție formată din cel puțin șapte state membre.

Cererea acestei coaliții, care a fost discutată ieri, în Consiliul UE AGRIFISH, a fost depusă de delegațiile italiene și cehe în numele delegațiilor Cipru, Greciei, Ungariei, Letoniei și României.

Documentul non-paper este conceput ca o contribuție a acestei coaliții de țări la discuția privind etichetarea nutrițională armonizată Front-of-Pack, la nivelul UE, care se numără printre principalele obiective ale politicii alimentare esențiale a Uniunii, Strategia Farm to Fork (F2F).

Deși documentul nu mai menționează sistemul francez Nutri-score pe nume, cererea contestă conceptele cheie ale sistemului propus. Etichetarea Nutri-Score convertește valoarea nutrițională a produselor într-un cod format din cinci litere, de la A la E, fiecare cu culoarea sa.

În sfidarea deschisă și opusă interesului francez, guvernul italian a oferit Comisiei o altă propunere,  pentru o schemă de etichetare alimentare nutriționale la nivelul UE, numită Nutrinform. Aceasta se bazează pe un simbol care arată consumatorului contribuția nutrițională în raport cu nevoile zilnice, precum și stilul alimentar corect.

Sistemul francez Nutri-score a fost deja adoptat de mai multe țări, inclusiv Belgia, Spania și, cel mai recent, Germania, și are un avans, deoarece de mai mult timp a fost singurul sistem de etichete nutriționale testat în supermarket-uri.

Cu toate acestea, documentul adoptă o poziție contrară clară, afirmând că delegațiile cred că „soluțiile deja stabilite bazate pe piață nu ar trebui să depășească Comisia UE, guvernele și autoritățile de reglementare în determinarea deciziilor care au implicații majore asupra sănătății publice, valorile culturale și piața internă ”, informează Euractiv.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2