Repere

151

Romanii cer reducerea TVA la produsele alimentare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

De abia reales in functia de Presedinte al Asociatiei Romane a Carnii, Radu Timis, proprietar al grupului de firme Cris-Tim iese din nou public si atrage atentia asupra consecintelor dezastruoase pe care le are actualul nivel de TVA asupra sectorului romanesc al carnii si al intregii industrii alimentare, in general. Ba, mai mult decat atat, domnia sa considera ca un TVA de doar 5 % pentru produsele din carne, va duce la diminuarea numarului de clienti pentru DNA, asa cum a declarat. Dar, mai mult decat atat, in noua sa calitate, Radu Timis a trimis o scrisoare deschisa Camerei Deputatilor, in care cere sprijinul pentru alcatuirea unui Cod fiscal pentru anul 2015 care sa cuprinda un TVA la carne si produse din carne de doar 5 %. Iata cateva extrase din Scrisoarea deschisa transmisa si pe adresa redactiei revistei Fabrica de Carne: Domnule preordm;edinte, Asociatia Romana a Carnii, institutia reprezentativa a industriei carnii din Romania, va solicita ajutorul direct in vederea scaderii TVA. In acest sens va solicitam aprobarea prin vot a initiativei legislative de completare a art. 140 alin 2 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne ?si preparate din carne, depusa deja la Camera Deputatilor, in 10 martie 2014. Ne dorim ca votul acesteia sa aiba loc cat mai curand ?si sa se bucure de acela?si spirit civic de care s-a bucurat ?si legea amnistiei. Va asiguram ca scaderea TVA la carne ?si la preparatele din carne va scoate la lumina uriaordm;a evaziune din industria carnii, aducand astfel fonduri consistente la bugetul de stat. 24% este un procent care incurajeaza evaziunea fiscala ?si competitia neloiala. Producatorii ?si procesatorii romani de carne sunt la limita profitabilitatii ?si situatia s-a inrautatit ?si mai mult dupa reducerea TVA in Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociatiei Romane a Carnii, evaziuea fiscala este de aproximativ 13 miliarde de euro, adica 75% din TVA-ul care ar trebui incasat la bugetul de stat. Din pacate, nici 10% din TVA nu este colectat ?si astfel statul este pagubit in fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne si la preparatele din carne. La randul sau, domnul Cornel Caramizaru, manager al FrieslandCampina Romania, se alatura domnului Dorin Cojocaru, presedinte al APRIL, solicitand reducerea TVA si la lapte si produse lactate, acesta opinand: Creditul nu mai este o solutie pentru relansarea consumului, bancile nu o sa mai vina sa spuna luati credite cu buletinul. ordf;i atunci trebuie sa fii competitiv, treshy;buie sa-i dai posibilitatea consumatorului sa cumpere cat mai ieftin, iar TVA de 24% este foarte mult din pretul produ,selor, a declarat acesta intr-un interviu acordatZiarului Financiar, managerul FrislandCampina avand o experienta de peste 15 ani in industria bunurilor de larg consum. Argumentandu-si opinia, Cornel Caramizaru a adaugat ca o scadere a TVA la lactate ar ajuta Romania, odata cu eliminarea cotelor de lapte din Uniunea Europeana, pentru a fi competitiva in raport cu alte tari in care taxa pe valoarea adaugata este mult mai mica. Nimeni nu va transporta lapte, nu o sa vedem cozi la Nadlac cu cisterne de lapte-materie prima, dar s-ar putea sa vedem la vama camioane cu lapte deja ambalat. ordf;i atunci Romania pierde de doua ori: pentru ca nu mai produce lapte ?si pentru ca salariile, dar ?si profitul le vor caordm;tiga altii.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2