181
Comunicat Romanii au inceput sa consume mai multa miere ecologica fata de ani precedenti, dar sunt inca departe de a atinge cotele de consum din alte tari, sustin reprezentantii federatiei de profil ROMAPIS. Conform acestora, cosumul de miere conventionala ramane scazut in Romania, la 600-700 grame de miere/an, ceea ce insemna de 2-3 ori mai putin decat in tarile mai prospere. Din cele 24.000 de tone de miere produsa anual de apicultori un procent de 5% apartine apicultorilor certificati ecologic sau in curs de conversie. Pentru a-i incuraja pe acestia sa treaca in sistemul certificat de productie, ROMAPIS a lansat impreuna cu agentia de training Creative Business Management un curs de apicultura ecologica. Programul isi propune sa informeze cat mai multi apicultori despre beneficiile conversiei in sistemul ecologic crescand astfel oferta pentru produse certificate pe piata autohtona. In cadrul cursului, apicultorii vor invata cum sa treaca de la productia de miere conventionala la cea ecologica. Marele avantaj al producatorului ecologic de miere este dreptul sa foloseasca eticheta bio pentru toate produsele sale, ca o recunoastere bine-meritata a calitatii lor in urma eforturilor facute pentru a oferi clientului alimente sanatoase si gustoase. Ceea ce inseamna in mod firesc si preturi mai bune si o desfacere asigurata, mai ales la vanzarea en gross. Cererea pe piata bio este in crestere in societatea moderna si curentul cred ca se va mentine si se va accentua. Anul acesta cine a avut certificare bio nu a stat cu mierea pe stoc decat daca si-a dorit asta, spune Mircea Ciocan, Presedintele ROMAPIS. Cresterea numarului de producatori ecologici este o prioritate pentru Federatia care activeaza de 10 ani. In prezent, ROMAPIS reuneste 15 asemenea asociatii, reprezentand peste 2300 de apicultori care detin aproximativ 10% din septelul national. Fara a putea proba deocamdata cu date concrete, din discutia cu unii oameni din industria apicola se pare ca, in special anul curent a adus o crestere semnificativa a vanzarii de miere la intern, situatie probabil corelata cu o scadere a pretului in retail si cu castigurile salariale, in medie in crestere, adauga Mircea Ciocan, Presedintele ROMAPIS. Cea mai mare problema a apicultorilor in procesul de conversie este legata direct de lipsa de informare, cursul propunandu-si sa ofere baza de cunostinte necesara pentru a lua o decizie corecta. Multi apicultori considera tratamentele anti Varroa ca principala provocare a apiculturii ecologice. Dar trebuie spus ca exista metode de combatere a Varroa acceptate in apicultura ecologica care functioneaza foarte bine, dovada fiind cei care sunt certificati de multi ani si se mentin cu succes la bio. Unul dintre scopurile cursului pe care il propunem este sa explicam cum se face corect si eficient acest lucru, a mai precizat Mircea Ciocan. Urmatoarea sesiune a cursului de apicultura ecologica va avea loc in perioada 18-19 noiembrie 2017 si ii va avea ca traineri pe Aurelia Grecu- certificator, Viorica Boboc -specialist in marketingul produselor alimentare, Wilhelm Tartler - producator de miere certificat ecologic si Maria Toader - profesor UASMV la catedra de agricultura ecologica. In cele doua zile de curs, apicultorii vor afla detalii despre actele normative care reglementeaza apicultura ecologica, ce este permis si ce nu in stupinele certificate, atat din punct de vedere general cat si intrand in detalii concrete, ce trebuie sa stie apicultorul organic despre culturile agricole si plantele melifere folositoare. Participantii vor sti ce formalitati trebuie sa indeplineasca pentru obtinerea si mentinerea certificarii, care sunt tehnicile apicole posibile la bio, cu exemplificari concrete legate de tratamente, cules, folosirea materialului genetic, procesare si multe altele, care sunt caile de optimizare a profitului prin marketingul produselor apicole certificate bio, care sunt organismele acreditate in Romania pentru certificare si inspectie in agricultura ecologica care desfasoara activitate in domeniul apiculturii si cum interpreteaza ele diversele aspecte ale reglementarilor pe care le aplica, a mai precizat presedintele ROMAPIS.