TehnologiiȘtiri

249

Soluții tehnologice pentru reciclarea PET-urilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Odată cu trecerea de la consumul de resurse și către o economie durabilă cu ciclu închis, va trebui să găsim noi modalități de a optimiza ambalajele și materialele reciclabile în viitor.

În cel mai bun caz, folosim ambalaje care oferă beneficii pe parcursul întregului său ciclu de viață - în procesul de producție și la punctul de vânzare, în timpul transportului și, în final, în timpul recuperării.

Deoarece scopul este de a oferi soluții concepute holistice, care să beneficieze nu numai de producători și consumatori, ci și de mediu, este firesc ca munca de dezvoltare atât asupra designului sticlei, cât și asupra tehnologiei mașinilor să meargă mână în mână.

 În acest fel, produsele de unică folosință, cum ar fi sticlele PET, inclusiv capacul, au astfel șansa pentru o viață durabilă, compatibilă cu mediul – nu doar o dată, ci în mod repetat, se arată într-o analiză publicată de BeverageDaily.

O abordare holistică a reciclării sticlelor

Pentru o evaluare ecologică amănunțită, trebuie luați în considerare, desigur, mai mulți factori, cum ar fi designul ambalajului care economisește materialele și reciclarea materialelor plastice uzate.

Ar putea fi surprinzător faptul că până astăzi miliarde de sticle PET nu sunt reciclate pe an, deși sunt fabricate din material foarte potrivit pentru reciclare. Această oportunitate ratată duce în mod evident la o durată de viață mai scurtă a sticlelor PET și, prin urmare, la o risipă de materii prime valoroase.

Dar nu numai aspectul ecologic vorbește în favoarea reciclării: indiferent dacă operați o linie de umplere, furnizați ambalaje companiilor de umplere a băuturilor sau produceți alte produse din plastic – un sistem de reciclare vă va face independent de achiziționarea de materiale, vă va economisi o mulțime de costă și oferă un argument solid de mare efect publicitar în ceea ce privește durabilitatea și eficiența ecologică.

Cu sistemele sale MetaPure, Krones oferă posibilitatea de a recicla nu numai PET-ul în diferite calități de materiale până la PET alimentar, ci și alte tipuri de materiale plastice, cum ar fi poliolefinele (PO). Prin abordarea sa holistică, compania intenționează să-și extindă tehnologia și mai mult pentru a putea acoperi alte tipuri de plastic în viitor.

Potențialul ascuns în PET-ul returnabil

Dar nu numai PET-ul de unică folosință, ci și containerele PET returnabile pot fi de valoare pentru piața ambalajelor pentru băuturi. Până acum, PET-ul returnabil a jucat un rol destul de mic. Cu toate acestea, rezultatele unui proiect de cercetare comun al Krones și Alpla au arătat în mod clar că materialul are încă un potențial neexploatat: în prima fază a proiectului, materialul și parametrii procesului au fost supuși unei evaluări științifice cuprinzătoare.

Pe baza acestor constatări, Krones și Alpla au dezvoltat un recipient PET returnabil care oferă un mediu optim pentru produse sensibile ESL (Extended Shelf Life), cum ar fi sucul și laptele din lanțul de frig.

Pentru a obține o bază de date obiectivă și semnificativă, uzina de dezvoltare a tehnologiei de spălare a Krones din Flensburg a efectuat o serie de teste, analizând interacțiunea diferitelor modele de sticle și procese de curățare.

Testele au oferit o imagine foarte clară a factorilor termici, chimici și mecanici respectivi. Descoperirile demonstrează în mod clar că temperaturile în jur de 60 °C sunt suficiente pentru a elimina în mod fiabil chiar și contaminarea uscată cu proteine, grăsimi și amidon din recipiente cu combinația corectă de parametri.

Schimbări viitoare în industrie

Nu numai în ceea ce privește materialul, ci și în ceea ce privește designul, vor exista schimbări semnificative în industria ambalajelor pentru băuturi.

Având în vedere că Directiva UE privind materialele plastice de unică folosință impune ca capacele sticlelor de plastic nereturnabile să fie proiectate astfel încât să rămână conectate la sticlă chiar și după deschidere, aproximativ 1.350 de linii de îmbuteliere la nivelul UE vor trebui pregătite pentru a manipula capacele legate conform către PricewaterhouseCoopers.

Prin urmare, industria face deja modificările necesare pentru a fi pregătită pentru momentul în care noul regulament va intra în vigoare în 2024.

Dar capacele?

În general, capacele prinse pot fi împărțite în două grupuri: capace flip-top și capace cu șurub. Capacele flip-top, cunoscute și sub denumirea de capace flip-top, flip tops sau thumb-up, sunt proiectate să rămână conectate permanent la sticlă încă de la început.

În mod normal, sunt potrivite pentru băuturi necarbogazoase sau pentru presiuni interne scăzute ale recipientelor. În contrast, cu capacele cu șuruburi de astăzi, legătura dintre recipient și capac este ruptă atunci când sunt utilizate corect.

Cu toate acestea, capacele filetate sunt necesare pentru a sigila sticlele peste o anumită presiune interioară a sticlei. Aceasta înseamnă că trebuie inclusă o caracteristică suplimentară pentru ca capacul să rămână conectat la container.

Conturul exterior al capacului poate avea o formă exterioară simetrică rotațional în ambele opțiuni, astfel încât capacul să poată fi acomodat în dispozitivele de reținere a capacului care se găsesc de obicei în capacele de astăzi.

Forma poate, de asemenea, să devieze de la o formă rotundă simetrică rotațional, de exemplu din cauza designului balamalei. În astfel de cazuri, trebuie folosite capete speciale de prindere în închizător. Pentru toate aceste cazuri, Krones oferă tehnologie individuală de sortare și acoperire.

Ambalajul secundar

Deseori, recipientele pentru băuturi ne vin în minte mai întâi, când ne gândim la reducerea utilizării materialelor. Dar dacă ne gândim mai departe, ne dăm seama că ambalajul secundar are și un potențial semnificativ de economisire.

Prin urmare, se ridică trei întrebări când vine vorba de ambalaj durabil:

Cum au impactul diferitelor tipuri de ambalaje asupra mediului natural?

În ce legătură se află acest impact cu funcția și utilitatea pachetului în cauză?

Și în sfârșit: care pachet creează cel mai mare avantaj pentru care aplicație – pentru producători, consumatori și mediul natural deopotrivă?

Desigur, acestea sunt întrebări complexe și cu mai multe straturi, care au nevoie de răspunsuri solide. Prin urmare, Krones își extinde programul de sustenabilitate ecologică: în viitor, nu numai mașinile, liniile și sistemele tehnice, ci și soluțiile inovatoare de ambalare dezvoltate de Krones vor fi evaluate și certificate conform criteriilor de mediu.

Scopul primordial al proiectelor de mediu este de a minimiza impactul concomitent asupra mediului, de exemplu prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și conservarea ecosistemului și a biodiversității.

Lista criteriilor asociate este în prezent întocmită de către ofițerul nostru de mediu. Ca și în cazul sistemului de mediu existent, acest lucru se realizează în strânsă legătură consultativă cu inspectoratul tehnic TÜV SOUTH ca evaluator obiectiv.

Lista se bazează nu numai pe cerințele statutare relevante, ci și pe prevederile clienților și pe liniile directoare de eco-proiectare de la asociații și institute. Una dintre soluții, de exemplu, este opțiunea de ambalare LitePac.

Sub forma LitePac, Krones a creat un pachet secundar care consumă cu până la 90% mai puțină energie în procesul de producție și chiar cu 70% mai puține deșeuri decât ambalajele termocontractabile.

În zilele noastre, sustenabilitatea este un factor decisiv pentru alegerea ambalajului – fie că este vorba de reglementări, obiective climatice voluntare sau creșterea conștientizării mediului în rândul consumatorilor. Pentru fiecare caz intră o serie de factori, iar valoarea ecologică a unui ambalaj trebuie evaluată individual.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2