TehnologiiȘtiri

164

Studiu: Bioplasticul este la fel de toxic precum celelalte materiale plastice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Într-un articol publicat de FoodNavigator se afirmă că majoritatea materialelor bioplastice și vegetale, utilizate mai nou, în special în producția de ambalaje, conțin substanțe chimice toxice.

Cea mai puternică toxicitate in vitro

Produsele pe bază de celuloză și amidon induc cea mai puternică toxicitate in vitro, descoperă oamenii de știință care, în urma unui studiu, au întocmit raportul cu titlul ”Are bioplastics and plant-based materials safer than conventional plastics? In vitro toxicity and chemical composition​”, publicat inițial în ”Environment International​”.

În ultimii ani, bioplasticele au venit pe piață ca o alternativă la produsele convenționale din plastic care conțin substanțe chimice potențial toxice și ca o soluție potențială la problema poluării cu plastic. Bioplasticul are unele avantaje aparente: este fabricat de obicei din material reciclat sau celuloză vegetală și poate fi biodegradabil - sau ambele.

Giganții alimentari și băuturi, cum ar fi Nestle, Coca-Cola și PepsiCo, și-au luat angajamente recente de reducere a consumului de plastic, înlocuindu-l cu hârtie sau bioplastice.

Nestle, de exemplu, investește până la 2 miliarde de franci SUA pentru a conduce trecerea de la materialele plastice virgine la materialele reciclate de calitate alimentară și pentru a dezvolta ambalaje durabile inovatoare, deoarece își propune să reducă utilizarea materialelor plastice virgine cu o treime până în 2025. De asemenea, își asumă angajamentul face 100% din ambalajele sale reciclabile sau reutilizabile până în 2025.

Însă bioplasticele sunt de fapt la fel de toxice ca și alte materiale plastice, potrivit unui articol publicat recent în revista Environment International.

Nu este mai sigur ca alte materiale plastice

„Plasticul bio-biodegradabil nu este mai sigur decât celelalte materiale plastice”, a declarat autorul principal al articolului, Lisa Zimmermann de la Goethe Universität din Frankfurt. Zimmermann a subliniat că produsele pe bază de celuloză și amidon conțin cele mai multe substanțe chimice. De asemenea, au declanșat reacții toxice mai puternice în condiții de laborator.

„Trei din patru dintre aceste produse din plastic conțin substanțe despre care știm că sunt periculoase în condiții de laborator, la fel ca pentru plasticul convențional”, a adăugat Martin Wagner, profesor asociat la Departamentul de Biologie al Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie și unul dintre colaboratori pentru PlastX, un grup de cercetare de la Institut für sozial-ökologische Forschung (ISOE) din Frankfurt.

Acest grup a condus lucrările la cel mai mare sondaj realizat până în prezent asupra substanțelor chimice din bioplastice și din materialele plastice realizate din materiale vegetale. Cercetătorii au analizat substanțele toxice din aceste tipuri de plastic; substanțe care pot fi direct toxice pentru celulele din laborator sau pot acționa ca hormoni care la rândul lor pot perturba echilibrul organismului.

Studiul a investigat 43 de produse din plastic diferite, inclusiv tacâmuri de unică folosință, hârtie de ambalat cu ciocolată, sticle de băuturi și dopuri de vin. ”80 % din produse conțineau mai mult de 1000 de substanțe chimice diferite. Unele dintre ele pot ajunge la 20000 de substanțe chimice”, a spus Wagner.

Studiul a concluzionat că este aproape imposibil să se urmărească absolut toate efectele nocive posibile ale atâtor materiale diferite. „Chiar și produsele aparent similare au propria compoziție chimică specială. O pungă de plastic din bio-polietilenă poate conține substanțe complet diferite decât un dop de vin fabricat din același material.

Consecințele pentru sănătate sunt incerte

„A face afirmații generale despre anumite materiale devine aproape imposibil”, a spus Wagner. „În prezent, consecințele pe care le are acest lucru pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor sunt încă incerte. Nu știm în ce măsură substanțele din plastic sunt transferabile oamenilor.

„Nici nu știm dacă alternativele la materialele plastice bioplastice și cele convenționale sunt mai bune pentru noi și pentru mediul înconjurător, întrucât intră în joc atât de mulți factori. Alternativele pot implica metode de producție poluante și oportunități limitate de reciclare sau producția de alimente trebuie să ofere modalitate de a obține materialele pentru produsele alternative. Este nevoie de mai multe cercetări. "

Wagner a subliniat că industria alimentară și a băuturilor ar trebui să își continue eforturile pentru a explora opțiuni de ambalare mai ecologice.

„Constatarea cheie a studiilor noastre este că alternativele convenționale și bioplastice, precum și plantele conțin amestecuri foarte complexe de substanțe chimice care pot induce toxicitate in vitro”, a declarat el pentru FoodNavigator.

„Deși nu tragem concluzii cu privire la riscurile potențiale pentru sănătatea umană, concluziile noastre ar trebui să creeze conștientizarea în sectoarele alimentelor și ambalajelor alimentare că produsele lor pot conține un număr mare de substanțe chimice, dintre care majoritatea rămân necunoscute și netestate pentru siguranța chimică. pentru a face ambalajele mai ecologice creează oportunitatea industriei de a îmbunătăți în același timp siguranța chimică a produselor lor. "

El a adăugat, totuși, că nu era conștient de „nicio inițiativă a industriei de a-și reproiecta ambalajele pentru a face să conțină substanțe chimice mai puțin toxice”.

"Soluția pentru a reduce la minimum utilizarea substanțelor chimice toxice în ambalaje este reproiectarea materialelor", a spus el. "Deși acest lucru pare a fi o sarcină imensă, rezultatele noastre indică faptul că există produse pe piață care conțin toxicitate mică sau deloc.

Aceasta este o veste bună și arată că utilizarea substanțelor chimice toxice poate fi ușor evitată. Cu toate acestea, faptul că formularea chimică confidențialitatea acestor produse este foarte dificilă pentru ceilalți producători să învețe din asta. "

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2