Ieri, Pro Agro a transmis o Scrisoare Deschisa autoritatilor financiare si de decizie europene, precum si Guvernului Romaniei, in care se solicita diminuarea cotei de TVA la carne si produse din carne, de la 24, la 5 %. Datorita importantei deosebite a documentului, il publicam integral: Catre:Fondul Monetar International FMI ,In atentia:doamnei CHRISTINE LAGARDE, director general,Banca Mondiala BM ,In atentia:domnului JIM YONG KIM, preordm;edinte,Comisia Europeana CE ,In atentia:domnului JOSEacute; MANUEL DURAtilde;O BARROSO, preordm;edinte,Guvernul Romaniei,In atentia:domnului VICTOR PONTA, premierul Romaniei,Ministerul Finantelor Publice MFP ,In atentia:doamnei IOANA PETRESCU, ministru,Ministerul Agriculturii ?si Dezvoltarii Rurale MADR ,In atentia:domnului DANIEL CONSTANTIN, ministru SCRISOARE DESCHISAtilde; Reducerea TVA la carne ?si la preparatele din carne la 5%este o prioritate pentru industria carnii din Romania Doamna director general, Cele mai reprezentative asociatii profesionale romaneordm;ti din industria carnii i?si exprima dezacordul cu privire la valoarea actuala a TVA la carne ?si la preparatele din carne. 24% este un procent care incurajeaza evaziunea fiscala ?si competitia neloiala. Producatorii ?si procesatorii romani de carne sunt la limita profitabilitatii ?si situatia s-a inrautatit?si mai mult dupa reducerea TVA in Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele centralizate de catre Federatia Nationala PRO AGRO, va putem spune ca evaziunea fiscala pe lantul carniidepaordm;eordm;te in Romania450 de milioane de euro anual. Prioritatea industriei carnii in acest moment este reducerea TVA la carne ?si la preparatele din carne la 5%. In acest sens Federatia Nationala PRO AGRO, Asociatia Romana a Carnii ARC , Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania APCPR , Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania UCPR si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania AMRCR au initiat o campanie la nivel national, in care sunt implicati ?si consumatorii. In acest moment statul ordm;tie ca TVA de 24% pentru carne si pentru produsele din carne inseamna venituri anuale de 400 de milioane de euro la bugetul statului. Dar un TVA mare inseamna mai mult de atat. Ce NU stie STATUL este ca: 1. TVA de 24% incurajeaza si imbogateste evazionistii:Statul pierdepeste 450 de milioane de euro in fiecare an, din cauza evaziunii fiscale la carne si la produsele din carne. 2. Producatorii cinstiti de carne si de preparate din carne abia mai supravietuiesc intr-un mediu sufocat de importuri masive si producatori fantoma care nu au platit si nu vor plati niciodata vreo taxa la stat. Cu alte cuvinte -Statul pierde. 3. TVA de 24% forteaza Romania sa considere carnea si produsele din carne un lux! Romanul cumpara mai putin si mai rar. In termeni economici: consum redus, procent redus de colectare a TVA. In termeni generali:Statul pierde. 4. TVA de 24% imbolnaveste Romania! Un evazionist nu e doar evazionisthellip; ci si pericol public. Nu numai ca nu plateste niciun fel de taxe, dar nici nu este supus la niciun fel de control. Produsele sale, importate sau nu, sunt expirate, reambalate si puse in frigiderul romanilor. O populatie sanatoasa inseamna si o populatie activa. Altfel,Statuli?sipierdecetatenii. 5. TVA redus la carne si la preparatele din carne reduce evaziunea fiscala, descurajeaza importatorii evazioniordm;ti, incurajeaza producatorii autohtoni, creste consumul, imbunatateste starea de sanatate a romanilor. Statul CAcirc;sTIGAtilde;! Prin aceasta scrisoare va multumim anticipat pentru ca veti lua in calcul posibilitatea exprimarii unui acord privindreducerea cat mai rapida aTVA la carne ?si la preparatele din carne in Romania, facand astfel mult bine producatorilor, procesatorilor, retailerilor ?si nu in ultimul rand consumatorilor care s-ar bucura de preturi mai avantajoase ?si produse mai sigure. Contam pe sprijinul dumneavoastra pentru indeplinirea acestui demers. Cu stima,In numele Consiliului Director al Federatiei Nationale PRO AGRO, Preordm;edinte,ALEX JURCONI