Potrivit unui raport recent dat publicitatii de quot;Global Organic Foods, piata mondiala organica a alimentelor si bauturilor va creste anual cu 12,8%. In anul de gratie 2015, aceasta piata a ajuns deacute;jagrave; la o valoare de 104,5 miliarde dolari! Segmentul alimentelor Bio, in crestere La nivel mondial, un total de 43,1milioane de hectare au fost cultivate organic, la sfarsitul anului trecut, ceea ce reprezinta o crestere de aproape 6 milioane hectare, fata de anul precedent. In Oceania, terenurile cultivate organic au crescut cu 42%. Australia este tara cu cea mai mare suprafata agricola ecologica 17,2 milioane de hectare, iar 97% din acea zona este utilizata ca pasune , urmata de Argentina 3,2 milioane de hectare si Statele Unite ale Americii 2,2 milioane de hectare . Cercetatorii afirma ca piata produselor alimentare si a bauturilor ecologice, la nivel mondial, este condusa de factori-cheie, cum ar fi constientizarea in crestere a consumatorilor fata de beneficiile ecologice, ceea ce a condus la cresterea agriculturii ecologice in lume si a determinat punerea in aplicare a reglementarilor guvernamentale. De asemenea, studiul constata ca cererea de alimente si bauturi organice este in crestere in magazinele conventionale de aprovizionare cu alimente, din cauza dezvoltarii marcilor private si a cresteri dobanzilor marilor comercianti cu amanuntul, cum ar fi Walmart, Tesco, si Safeway care vand produse ecologice. In plus, cercetatorii iau in calcul si faptul ca este de asteptat ca aceasta piata sa beneficieze de subventii, ajutoare financiare si campanii de publicitate desfasurate de guverne dar si de catre organizatiile non-guvernamentale, cum ar fi USDA, FiBL Elvetia si APEDA India pentru a sprijini fermierii conventionali sa treaca la agricultura ecologica. Germania, cel mai mare consumator din Europa! In America de Nord, aceasta tendinta, a agriculturii ecologice a crescut cu 11,9% pe an, incepand din 2010 si pana in 2015. In cazul Americii Latine si a Australiei, aceasta crestere a fost si mai mare, de 16,2% pe an! Insa, si la acest capitol, tot Europa este cea care a dat tonul! Germania este cel mai mare consumator din Europa, cu o pondere de consum a alimentelor si bauturilor organice de 32%. Piata alimentelor ecologice din Asia a crescu si ea, cu 20,6%, in ultimii cinci ani.Japonia conduce tarile asiatice in ceea ce priveste consumul de alimente ecologice cu aproape 54%. Concluzia specialistilor este una singura si de o simplitate absoluta: piata alimentara organica a explodat, la cererea consumatorilor! Se pare ca alimentele ecologice au trecut de la tendinta new-age sau de la o simpla moda, un trend, si au ajuns sa faca parte din dietele regulate chiar si ale americanilor si astfel ele sa ocupe un loc de cinste in supermarket-uri. Potrivit unei analize recente efectuate de Trade Association Organic OTA , vanzarile de produse alimentare ecologice in 2014 au crescut cu 11% , ajungand la cifra de 35.9 miliarde $, sustinand aproape 5% din totalul vanzarilor de produse alimentare din SUA. Dintre toate produsele vandute acum in Statele Unite, 12% dintre acestea sunt organice, mai mult decat dublul sumei de acum zece ani!Cifrele sunt impresionante, intrucat OTA a inregistrat prima oara vanzarile in cazul produselor organice in anul 1997, cand acestea totalizau doar hellip;3,4 miliarde dolari, reprezentand mai putin de 1% din totalul vanzarilor de produse alimentare! Topul vanzarilor produselor organice: legumele, fructe si laptele! In topul vanzarilor produselor organice, primul loc il ocupa fructele si legumele, care au inregistrat o crestere de 12% fata de anul trecut, ceea ce reprezinta o valoare de 13 miliarde dolari. Locul al doilea este ocupat de laptele ecologic, care a cunoscut o crestere a vanzarilor de 11%, fata de anul trecut, ajungand la o suma de 5460000000 $, aceasta reprezentand cea mai mare crestere procentuala pentru categoria lactate, din ultimii sase ani! Celelalte alimente organice , asa cum a observat OTA, au o crestere constanta, de 3% pe an. Exista mai multe motive care ii determina pe consumatori sa cumpere produse organice, inclusiv perceptia ca aceste alimente sunt mai sanatoase intrucat au mai putine pesticide. De altfel, potrivit cercetarilor celebrului Institut Rodale, acesta a constatat ca produsele organice au doar 7% reziduuri de pesticide, spre deosebire de produsele conventionale care inregistreaza reziduuri de 38%. Insa, asa cum au observant specialistii, industria nu a explodat doar ca urmare a cresterii de consum ci si ca urmare a faptului ca guvernele au decis ce tip de alimente pot fi considerate ecologice sau nu, si au inceput sa sprijine financiar acest sector. Drept urmare, numai in SUA, numarul de ferme certificate organic, cat si instalatiile de prelucrare, s-au triplat, atingand un nou record: 19.474 ferme certificate. Porumbul din Romania, la loc de cinste in SUA! Totodata, datele confirmate de Bloomberg News au aratat ca importurile de porumb organic si soia din tari precum Romania sunt in plina expansiune, din cauza cererii tot mai mari pentru material organic. Desi SUA este cultivatorul numarul 1 mondial de porumb si soia, totusi au ajuns in situatia de a importa aceste produse, deoarece 90% din culturile de porumb si soia din SUA sunt modificate genetic si, prin urmare, nu pot fi certificate ca fiind ecologice. Drept urmare, importurile in SUA de porumb romanesc a crescut la 11,6 milioane dolari in 2014, fata de 545.000 dolari, cat au reprezentatin 2013, potrivit datelor Bloomberg News. Certificarea organica a fructelor de mare starneste controverse! Mai nou, Departamentul Agriculturii din SUA USDA a propus un nou set de standarde pentru fructele de mare organice, pentru acest an. Trebuie precizat ca, in prezent, guvernul SUA nu acorda eticheta de organic fructelor de mare vandute pe teritoriul statelor lor. Soiurile care sunt disponibile in meniurile americane provin toate din Europa sau Canada, sau prin intermediul unor societati de certificare private. Din acest motiv, USDA vrea sa stabileasca acum standarde pentru fructele de mare organice, acreditate in SUA, ceea ce a starnit nemultumirea jucatorilor din industria pestelui de crescatorie dar si a grupurilor de mediu, care se plang ca sunt faultate. Cu toate acestea, se pare ca desemnarea unui peste ca fiind organic este mult mai dificil de facut decat in cazul fructelor sau a legumelor, ceea ce a determinat mai multeorganizatii de mediu sa se ridice impotriva acestei initiative propuse de USDA.Denumirea de organic este direct legata de faptul daca un peste organic a fost expus la substante chimice sau pesticide, ori daca acesta a cunoscut modificari genetice, sustine Food Water Watch. quot;Deoarece sursele de alimentare si mediul in care traieste pestele salbatic sunt doua elemente complet necontrolate, acestea nu ar trebui sa fie considerate ecologice.quot; Reprezentantii din industria pestilor de crescatorie, au sustinut, de asemenea, ca se asteapta ca toate cerintele pentru hrana pestilor sa fie atat de strcite, incat acestea sa ajunga sa fie prohibitive din punct de vedere financiar. Deci, s-ar putea sa mai treaca mult timp pana cand USDA sa poata certifica frcutele de mare ca fiind alimente organice!