164
Anul 2016 a fost unul deosebit de agitat, in zona Industriei alimentare. Iata, mai jos, cele 10 evenimente care au marcat zona economica la care facem referire, clasamentul fiind intocmit de colegii de la Ziarul financiar: 1. Vanzarea producatorului de lactate Albalact catre grupul francez Lactalis Grupul francez Lactalis a cumparat in acest an producatorul roman de lactate Albalact, adjudecandu-?si astfel pozitia de lider in piata de lactate. La inceputul acestui an, actionarii majoritari ai Albalact - Familia Ciurtin ?si fondul de investitii RC2- au anuntat ca au semnat un acord de vanzare a pacheshy;tushy;lui de actiuni deshy;tinut la Albashy;lact catre grupul cu afaceri de 17 mishy;liarde de euro anual. Ulterior, Lacshy;talis a achizishy;tionat aproape integral compania ?si aproape a delistat-o de la BVB. Albalact, care mai detine ?si Raraul ?si Albalact Loshy;gistic, este cel mai mare grup din indusshy;tria lactatelor, avand afaceri de circa 110 mishy;lioane de euro anual. Lactalis mai detine pe plan local ?si producatorul LaDorna, dar ?si Parmalat sucurile Santal . 2. Ursus Breweries i?si cauta un nou proprietar Ursus Breweries, cel mai mare producator de bere de pe plan local, este pe cale sa-?si schimbe actionarul ?si sa iasa de sub umbrela SABMiller dupa doua decenii. SABMiller a fost cumparat de un alt gigant din industria berii, AB InBev, in acest an, iar tranzactia a fost conditionata, printre altele, de vanzarea activelor SABMiller in Europa Centrala ?si de Est, inclusiv din Romania. Tranzactia dintre gigantii AB InBev ?si SAB Miller se ridica la peste 100 mld. dolari. Printre posibilii cumparatori ai activelor se afla producatorul japonez de bere Asahi Group Holdings, care s-a inteles ?si pentru achizitia brandurilor Peroni ?si Grolsch. 3. Austriecii de la GoodMills au vandut doua divizii din Romania Grupul austriac GoodMills, care detine pe plan local fosta Titan SA, a vandut in acest an divizia de retail reprezentata de magazinele Belforno ?si Casa Brutarilor , dar ?si fabrica de chifle de hamburgeri ?si de hot-dogi. Astfel, grupul austriac ramane cu divizia de morarit ?si cu o parte din divizia de panificatie. Divizia de retail a fost preluata de Dragoordm; ordf;erb, fostul director al celor 45 de magazine sub aceste doua branduri, in timp ce fabrica de chifle a fost preluata de Lantmnnen Unibake, o cooperativa suedeza cu afaceri de peste 1,1 miliarde de euro anual. 4. Vanzarea pachetului majoritar Alpin 57 Lux catre grupul Food Union Group din Letonia Familia Istrate a vandut anul acesta o parte din businessul Alpin 57 Lux catre grupulleton Food Union, care va sustine investitiile companiei ?si ie?sirea acesteia la export. Ioan Istrate va conduce in continuare compania din pozitia de direcshy;tor general, chiar daca acum este actionar minoritar in cadrul Alpin 57 Lux. Food Union Group cuprinde trei companii in zona de productie ?si prelucrare pentru lactate ?si inghetata in Letonia, cel mai mare producator de inghetata din Estonia Premia , cel mai mare producator de inghetata din Danemarca Premier Is , al treilea cel mai mare producator de inghetata din Norvegia ?si Alpin 57 Lux. 5. Inaugurarea fabricii ETI de la Craiova, o investitie de 40 mil. euro Grupul turc ETI a inceput la jumatatea acestui an productia in fashy;brica consshy;truita de la zero in Crashy;iova. Inshy;vesshy;tishy;tia, esshy;timata la circa 40 de mishy;lishy;oashy;ne de euro, este cea mai mare fashy;brica de la zero din indusshy;tria alishy;mentara din ulshy;timii ani. Fabrica din Crashy;iova a fost gandita sa produca initial circa 11.000 de proshy;duse bisshy;cuiti sashy;rati, bisshy;cuiti dulci ?si prajituri in primul an, dupa care proshy;ducshy;tia ar putea fi cresshy;cuta, poshy;trivit inshy;forshy;matiilor furnizate anterior de comshy;panie. Printre cele mai importante branshy;duri de dulciuri din portofoliul ETI sunt Tutku, Topkek, Cin, Puf sau Benimo. 6. Schimbari la varful PepsiCo ?si FrieslandCampina in Romania Doi dintre cei mai mari jucatori din industria alimentara ?si a bauturilor de pe plan local ?si-au schimbat conducerea, ?si anume, imbuteliatorul PepsiCo ?si produshy;catorul de lactate FrieslandCamshy;pina Roshy;mania. Daca la conducerea Friesshy;landCamshy;pina Romania a venit romanul Cornel Caramizaru, director general al PepsiCo in Romania ?si regiune a fost numit un expat, Christophe Guille. El lucreaza in cadrul PepsiCo din 1998. 7. Noi investitii in industria carnii, a lactatelor ?si a panificatiei Creordm;terea consumului ?si a economiei in acest an a determinat multi producatori din industria alimentara sa dea drumul la investitii astfel ca au fost anuntate chiar fabrici noi. Producatorul de mezeluri Meda Prod98 a anuntat investitii de 3 mil. euro intr-o noua unitate de productie, Zimbria, are in portofoliu specialitati din carne ?si branzeturi, vrea sa deschida o fabrica de preparate din carne cu fonduri europene, in timp ce producatorul de panificatie La Lorraine ?si-a marit capacitatea de productie cu 50%. De asemenea, producatorul de lactate Olympus a anuntat investitii de 15-20 mil. euro la Braordm;ov, astfel ca se apropie de investitii totale de 100 mil. euro de la intrarea pe piata. 8. Prezenta Romaniei la cel mai mare targ alimentar din lume, un eordm;ec Standul Romaniei de la SIAL Paris, cel mai mare targ alimentar din lume, pentru care Ministerul Economiei a platit peste 300.000 de euro, a ramas neameshy;najat dupa ce firma care trebuia sa se ocupe de acest lucru s-a retras din proiect.In plus, Ministerul Economiei nu a mai finantat deplasarea producatorilor roshy;mani. In final, 36 de producatori romani s-au hotarat sa mearga pe cont propriu din peste 50 cati ar fi trebui sa fie prezenti la targul alimentar de la Paris, aceordm;tia hotarand sa achite costurile necesare participarii la SIAL din banii personali. 9. Boromir s-a asociat cu un gigant francez Boromir Prod, cel mai mare proshy;dushy;cator roman de panificatie, s-a asociat cu cea mai mare cooperativa agricola din Franta, Kalizea SAS, producator de malai. Kalizea este membra a grupului francez Vivescia Industries, un gigant cu afaceri de 4 mld. euro, cea mai mare cooperativa agricola din Franta cu o capacitate de procesare de 4 milioane de tone, arata datele de pe site-ul comshy;paniei. 10. Legea lui 51% a fost promulgata Legea care prevede ca retailerii de produse alimentare sa achizitioneze in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produse lactate ?si de panificatie provenite din lantul alimentar scurt a fost promulgata in luna iulie. Unii producatoriau salutat aceasta lege, insa acum Comisia Europeana cere modifishy;carea acestei legi.