Piață

346

Top-ul celor mai valoroase mărci de bere din lume

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cu mărci precum Budweiser, Corona și Michelob Ultra care se luptă pentru primul loc, cine este încoronat drept cel mai valoros brand de bere din lume?

Pentru a răspunde la întrebare, BeverageDaily a citat Raportul anual BrandZ-Cele mai valoroase mărci globale 2024, publicat de Kantar vede ca categoria de alcool revine la creștere, cu 5% în valoare totală. Și asta se datorează mărcilor de bere: de fapt, mărcile de vin și băuturi spirtoase au înregistrat scăderi.

Kantar pune acest lucru pe seama inflației și a provocărilor legate de costul vieții: „ar fi logic ca băutorii să caute modalități de a reduce consumul de băuturi scumpe pentru adulți, întorcându-se în schimb la lumea mai democratică a berii”.

Coroana merge la Corona

În 2023, Kantar a identificat marca ca fiind marca cu cea mai rapidă creștere din punct de vedere al valorii; iar în ultimele 12 luni, Corona s-a ridicat la nivelul acestor așteptări.

Și-a consolidat poziția nu numai pe piața natală din Mexic, ci și-a atras cu succes aceste rădăcini pentru a crește volumele de vânzări și veniturile în străinătate.

De fapt, Corona a crescut veniturile în afara Mexicului cu 22,1% în 2023, potrivit datelor AB InBev.

Kantar BrandZ pune acum valoarea mărcii la 19 miliarde de dolari, ceea ce este chiar suficient pentru a-i câștiga un loc în cele mai valoroase 100 de mărci globale (un tabel condus de Apple, Google și Microsoft).

„Un brand născut pe plajă”

Marcel Marcondes, directorul global de marketing al AB InBev, spune că puterea lui Corona constă în combinarea punctelor de diferență emoționale și funcționale „într-un mod unic și consecvent”.

„Din punct de vedere emoțional, ceea ce reprezintă Corona este că îi inspiră pe oameni să se deconecteze de stres, de rutină – și să se reconecteze cu adevăratul lor sine”, a spus el. „Și asta se întâmplă de obicei când ești în aer liber.

„În tot ceea ce face Corona, încercăm să evocăm acel moment de a avea o pauză de la rutină, o pauză în care te poți reconecta cu natura și te poți reconecta cu adevărata ta natură – să fii din nou tu însuți, să te relaxezi și să te bucuri de momentul. „Este foarte puternic pentru orice marcă – iar Corona o face foarte bine.

„Acum, partea grea este să ne asigurăm că această latură emoțională se conectează bine și cu latura funcțională. Așa că dacă Corona se referă la natură, din punct de vedere funcțional, are sens ca Corona să fie făcută cu ingrediente 100% naturale.

„Dacă Corona se referă la invitarea oamenilor să fie afară, este important ca Corona să aibă grijă și de exterior – avem o mulțime de programe în ceea ce privește produsele fără plastic, protejarea plajelor, îndepărtarea plasticului din oceane”.

Corona atinge aceste aspecte prin poziționarea „brandului născut la plajă”. Asta se trăiește în evenimente precum Corona Sunsets Festival World Tour, o serie de evenimente în aer liber în 11 țări cu artă, muzică live, ateliere, spectacole, experiențe culinare și un concert la amurg cu apusul ca fundal.

Evenimentele au fost produse în parteneriat cu organizația non-profit Oceanic Global și concepute pentru a promova sustenabilitatea - o altă parte cheie a poveștii mărcii.

Cândva cel mai bine cunoscut printre băutorii de bere pentru servirea sa simplă clasică de lime, brandul și-a extins acum acoperirea în noi categorii pentru a ajunge la noi consumatori: luăm, de exemplu, lansarea sa Vit D în 2022 și lansarea sa Corona Hard Seltzer în 2020.

Privind cu nerăbdare, băutura fără alcool de la Corona este probabil să joace un rol cheie în creșterea mărcii. Corona Cero a fost lansată în 2022 și disponibilă pe piețe precum SUA și Marea Britanie.

Brandul și-a dublat deja volumul în 2023, depășind așteptările și a fost marca cu cea mai rapidă creștere scăzută și fără bere din Marea Britanie.

Corona Cero va ocupa locul central în calitate de sponsor global al berii la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară.

Budweiser crește constant în afara SUA

Deși ratează primul loc, Budweiser de la AB InBev continuă să aibă performanțe puternice.

Marca se situează pe locul 2, cu o evaluare masivă chiar înaintea Heineken.

Iată, așadar, topu-ul celor mai valoroase mărci de bere din lume:

Corona (19 miliarde USD)

Budweiser (13 miliarde de dolari)

Heineken (12 miliarde de dolari)

Modelo (11 miliarde USD)

Brahma (6 miliarde de dolari)

Michelob Ultra (6,5 miliarde de dolari)

Bud Light (6,3 miliarde USD)

Skol (6 miliarde de dolari)

Guinness (4,5 miliarde de dolari)

Stella Artois (4,1 miliarde de dolari)

8 din cele 10 cele mai valoroase mărci de bere la nivel mondial aparțin celui mai mare producător de bere din lume, AB InBev.

Licențele pentru mărcile Corona și Modelo din SUA sunt deținute de Constellation Brands; în timp ce AB InBev deține mărcile pe toate celelalte piețe globale.

La fel ca Corona, Budweiser a avut un an puternic de vânzări în afara pieței sale de origine (SUA): cu o creștere puternică a veniturilor din China și India, în special (India este acum a patra cea mai mare piață a lui Budweiser – de la a șaptea în 2017).

Același lucru este valabil și pentru Stella Artois: care a crescut cu două cifre în afara pieței sale de origine din Belgia.

Portofoliul global de mărci al AB InBev este completat de Michelob Ultra: care, la fel ca Corona, va construi capitalul de marcă prin Jocurile Olimpice din această vară, în calitate de sponsor oficial al echipei SUA.

Cel mai valoros brand de bere este SUA: Modelo

În SUA, Modelo a devenit cea mai vândută bere, depășind Bud Light. Deși este tentant să pun asta pe seama dramei de marketing politizate a lui Bud Light, ascensiunea Modelo „a fost în întregime pe meritul său”, spune Kantar.

Asta pentru că Modelo la dezvoltat domeniul în mare parte a anului 2023 cu cheltuielile sale de publicitate, cu un accent special și clar pe sport. Scopul acestei reclame a fost simplu: să-și păstreze urmăritorii mari și loiali în rândul băutorilor hispanici, în timp ce crește expunerea la segmentele non-hispanice.

Cum se calculează valoarea mărcii?

Evaluarea Kantar BrandZ analizează mărcile care au cea mai mare contribuție absolută în dolari la valoarea totală a companiilor lor-mamă, luând în considerare atât performanța actuală, cât și cea viitoare.

Dar, de asemenea, evaluează punctele de vedere ale consumatorilor pentru a evalua echitatea mărcii – „credem cu tărie că modul în care consumatorii se simt despre o marcă determină succesul sau eșecul acesteia”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2