Repere

150

Top-ul consumului mondial de ciocolata, in 2014

autor

MeetMilk.ro

distribuie

ConfectioneryNews a realizat un top al primelor 20 de natiuni mancatoare de ciocolata, folosind datele Euromonitor International, privind consumul de ciocolata pe cap de locuitor. Elvetia, mereu in frunte De departe, Elvetia i?si pastreaza locul fruntaordm;, fiind tara unde consumul de ciocolata este la rang de lege , fiecare persoana consumand in medie, 9 kg pe an, adica echivalentul a 209 43 g batoane de dimensiuni obiordm;nuite. Pe locurile urmatoare, in ceea ce priveordm;te statistica tarilor din Europa, se claseaza Marea Britanie, Irlanda ?si Belgia, urmate de Franta. Vanzarile de ciocolata elvetiena au crescut cu 4% in 2014, pentru a ajunge la 1,7 miliarde CHF $ 1,9 miliarde , potrivit asociatie comerciala Chocosuisse. Cresterea s-a datorat in primul rand vanzarilor la export, iar vanzarile pe piata interna au crescut, de asemenea, cu 1,4%, creordm;tere care a fost explicata de analiordm;ti prin marirea numarului de turiordm;ti dar ?si din cauza vremii deosebit de friguroase. De cealalta parte a oceanului, in SUA, care reprezinta cea mai mare piata de ciocolata din lume, consumul de ciocolata a scazut, fenomen care s-a inregistrat ?si pe pietele scandinave - Norvegia, Finlanda, Danemarca - dar ?si in Tarile de Jos. quot;In timp ce Europa de Vest si America de Nord au cel mai mare consum pe cap de locuitor, aceasta tendinta pare sa intre intr-un uordm;or declin in urmatorii ani. In general, tarile dezvoltate par sa fi ajuns la un fel de masa critica quot;, a declarat Lauren Bandy, specialist in ingredient, pentru Euromonitor. Cu toate acestea, Lauren Bandy a declarat ca exista inca loc pentru cresterea valorii pe pietele dezvoltate. quot;Multi consumatori sunt consumatori de ciocolata de calitate superioara, produse deosebite, care au origini si arome specifice. Aceasta tendinta este de asteptat sa continue in urmatorii cinci ani, ceea ce inseamna ca cererea de cacao in regiune va continua sa fie puternica. quot; Romanii, printre coda?sii clasamentului Daca ar fi sa mancam un baton de ciocolata de dimensiuni regulate 43 g , zi de zi, consumul ar fi 15.7 kg pe an, de persoana, dupa calculele specialiordm;tilor. Evident ca nici la acest capitol Romania nu exceleaza, tara noastra nefiind inclusa in topul celor mai mari consumatori de ciocolata, in conditiile in care romanii nu se pot lauda decat cu 1,4 kg pe an, pe cap de locuitor! Pe de alta parte, consumul de ciocolata a fost in crestere in fostele tari din Blocul estic, cum ar fi Estonia si Lituania, in timp ce consumul de ciocolata in Rusia este in continua creordm;tere. Vanzarile globale au atins recordul de 7,3 milioane de tone! Cu toate acestea, vanzarile globale de produse din ciocolata sunt aordm;teptate sa creasca anul acesta cu 2,1%, stabilind un nou record, de 7,3 milioane de tone, dupa ce ?si vanzarile din 2014 au urcat cu doua procente. Numai vanzarile din China au ajuns sa fie mai mult decat duble in ultimul deceniu, depa?sind ritmul din Europa de Vest, cel mai mare consumator de pana acum. Din pacate, rezervele din ce in ce mai mici de cacao inseamna o presiune suplimentara pentru marii producatori ?si deci preturi mai mari la raft. Cererea crescuta din Asia, dar nu numai, este pusa pe seama unei populatii care avanseaza spre clasa mijlocie, are mai multi bani de cheltuit ?si i?si permite sa se rasfete mai mult decat pana acum. Pe de alta parte, unele tari au reu?sit sa profite de pe urma acestei situatii. In Mexic, ciocolata a fost incadrata in categoria junk food ?si supusa unei taxe suplimentare. Congresul national a votat in noiembrie includerea ciocolatei in categoria alimentelor hipercalorice, fiind supusa unei noi taxe, in cadrul unor masuri de creordm;teri fiscale, ce vizeaza suplimentarea veniturilor la buget ?si combaterea obiceiurilor alimentare nesanatoase ale populatiei. Printre amendamentele privitoare la noile masuri fiscale, se numara un impozit pequot;alimentele bogate in sare, zahar ?si grasimiquot; - definite ca alimente ce contin peste 275 de calorii la 100 de grame, argumentandu-se ca numeroase tipuri de ciocolata contin pana la de doua ori mai multe calorii. Mars, Ferrero si Nestle au acaparat piata din Arabia Saudita O explozie neaordm;teptata a consumului de ciocolata s-a inregistrat insa pe piata din Arabia Saudita. Pentru anul 2015, statisticile arata o tendinta de creordm;tere a pietei de ciocolata de 20%, tendinta fiind ca, pana in anul 2016, sa se inregistreze o creordm;tere de 43% in acest sector. In ciuda creordm;terii consumului, piata din Arabia Saudita continua sa fie dominata de un numar mic de companii internationale. In frunte se afla producatorul Mars, care contabilizeaza 42% din vanzarile de anul trecut din Arabia Saudita ?si 35% din vanzarile inregistrate in Emiratele Arabe Unite,potrivit datelor Euromonitor. Celelalte doua companii care monopolizeaza aceasta piata a EmiratelorArabe Unite sunt Ferrero ?si Nestle, care sunt pe locul 2 si 3, cu 15%, respective 14% din valoarea acestei piete. De exemplu, numai in 2013, Nestle a caordm;tigat 10,4 miliarde de dolari, de pe urma diviziei de ciocolata. Alarmant: se consuma mai multa cacao decat pot produce arborii de cacao! Aceasta creordm;tere a consumului a atras insa atentia asupra neregulilor din sistem, care, odata facute publice prin canalele media, au starnit ingrijorarea multora ?si au fortat companiile sa inceapa sa fie mai vigilente ?si sa ia masuri, pentru ca rasfatul popoarelor dezvoltate sa nu insemne asuprirea celor mai sarace. Coasta de Fildeordm; ?si Ghana sunt cele doua tari care produc putin peste jumatate din cantitatea de boabe de cacao din lume, noteaza Bloomberg. Practicarea acestei munci a dus insa la o creordm;tere a traficului minorilor dar ?si a conditiilor de munca extrem de grele. Potrivit unui raport emis de catre Oxfam International, pe langa Coasta de Fildeordm; ?si Ghana, alte tari in care se intalnesc astfel de probleme sunt Indonezia, Ecuador ?si Camerun. Furnizorii de cacao se indreapta catre cel mai lung deficit din ultimele cinci decenii, concomitent cu o creordm;tere a cererii pentru ciocolata, in Asia, informeaza Bloomberg. Astfel, cererea de cacao va depa?si productia obtinuta cu 70.000 de tone, in viitoarele 12 luni. Analiordm;tii sustin ca deficitul va continua pana in 2018, marcand cea mai lunga perioada de acest fel de cand a inceput sa se tina evidenta datelor, in 1960.Un alt efect al acestei situatii este ca preturile ar putea creordm;te cu 15%, pana la 3.200 de dolari pe tona, pana la finele anului, potrivit mediei estimarilor a 14 comercianti intervievati intr-un sondaj realizat deBloomberg. Marii producatori de ciocolata din lume precum Mars sau firma elevetiana Barry Callebaut AG au atras atentia ca, la nivel mondial, se inregistreaza un proces ingrijorator: acela ca oamenii au ajuns sa consume mai multa ciocolata decat cultiva fermierii ?si produc arborii de cacao.In mod deosebit, China se evidentiaza prin consumul ridicat de ciocolata. Astfel, pana in anul 2020 se poate ajunge la un deficit serios in ceea ce priveordm;te cantitatea de cacao la nivel mondial. Principalele motive pe langa consumul ridicat de ciocolata la nivel mondial sunt alti factori locali precum seceta sau epidemia de ebola din Africa de Vest care au dus la un adevarat haos economic. Potrivit statisticilor organizatiei internationale ICCO, rezervele globale de cacao au ajuns la cea mai mare scadere din ultimii 50 de ani. Din anul 2012, cacaua s-a scumpit cu pana la 60 la suta, potrivit Washington Post. Cererea crescuta pentru ciocolata neagra a contribuit ?si ea la aceasta situatie, deoarece la ciocolatele negre este folosita o cantitate mai mare de cacao. Intre timp, producatorii ?si-au propus sa puna la vanzare batoane de ciocolata mai mici sau sa reduca cantitatea de cacao folosita.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2