Oamenii sacrifica in prezent, aproximativ 1600 mamifere si pasari in fiecare secunda, plus milioane de pesti, crustacee si moluste. In acest timp, culturile agricole necesare hranei populatiei acopera doar 4% din suprafata utilizabila a pamantului, adica a terenului care nu este acoperit de gheata sau care nu este decat roca goala. Populatia planetei a ajuns la 7 miliarde de suflete, iar pana in 2060, aceasta va creste la 9,5 miliarde. Nu numai ca vom fi din ce in ce mai multi, dar noi suntem si principalii consumatori de carne, astfel incat specialistii prevad ca se va dubla cererea de carne, pana in anul 2050. Americanii, campionii vegetarianismului Chiar daca multi dintre noi nu doresc sa renunte la consumul de carne, exista insa multi alti oameni care opteaza pentru meniuri vegetariene. De pida, in Statele Unite, burgerii veggie au inceput sa aiba o popularitate din ce in ce mai mare, intrucat americanii sunt preocupati sa incerce noi modalitati pentru a manca mai sanatos. Iar primul pas estehellip;inlocuirea carnii la masa! Jo Smewing, director de dezvoltare al firmei Stable Micro Systems, sustine ca sunt disponibile acum, pe scara larga, alternative vegane pentru fiecare tip de carne. Datele statistice nu il contrazic: Departamentul de Agricultura al SUA prognozeaza ca anul acesta va scadea cu 12,2% consumul de carne si pasari de curte, fata de anii trecuti. Pe de alta parte, Asociatia Nationala a Restaurantelor din SUA a anuntat ca meniurile vegane au crescut in vanzari cu 17%, fata de anul de referinta 2008. si flexitarienii trebuie pusi la socoteala Tendinta este clara: americanii trec, incet dar sigur, la adoptarea dietei vegetale. Potrivit unui studiu comandat in 2011 de catre Grupul de resurse vegetariene, aproximativ 8 milioane de adulti din SUA consuma diete fara carne, peste sau pasari de curte. Este adevarat ca, la nivelul intregii populatii americane, acest procent este destul de mic, dar importanta este tendinta, curentul, care se propaga tot mai mult in societatea americana si, mai ales, in randul tinerilor. In plus, la cele 8 milioane de vegetarieni puri se adauga o noua categorie de consumatori, denumita flexitarians, adica acei oameni care nu au renuntat definitiv la consumul de carne, dar cauta oportunitati pentru a o inlocui cu succes. La ora actuala, aproximativ 4% dintre americanii cu varste cuprinse intre 18 si 29 ani aleg sa manance carne, cel putin o data pe saptamana, dar nu exista nicio indoiala ca este in crestere segmentul de mese festive, in cadrul carora sa fie redusa sau eliminata total, carnea din dieta. Acum sunt disponibile pe scara larga alternative veggie la aproape orice tip de carne, de la pui, peste si pana la porc si vita, ceea ce a dat nastere la carne ape baza de inlocuitori dinhellip;plante! Burgerul preparat din legume, excelenta dietei vegane Primul burger din legume a dus la cresterea popularitatii dietelor vegane, unde carnea este inlocuita cu soia sau grau, iar proteinele sunt disponibile in stare proaspata, uscata sau inghetata. Tofu, de pilda, a fost folosit pentru prima data in China si este unul dintre alimentele de baza din bucataria asiatica. Tofu are in compozitie boabe de soia, apa si produse de coagulare. Se produce prin inchegarea laptelui de soia si scurgerea sa ulterioara, similara producerii branzeturilor. Tofu - sau branza de soia, cum i se mai spune -se prepara cu un coagulant acid de tipul lamaii sau otetului.Folosit in retete, tofu se comporta ca un burete, absorbind orice aroma. Acesta poate fi folosit prajit cu diverse feluri de mancare, ca si cum ar fi carne, chiftele, hamburgericu tofu, sau poate fi amestecat cu oua, pentru omleta. Cand este inghetat, tofu poate fi folosit in diverse preparate ca substitut pentru carnea tocata, iar preparat cum trebuie, el este o foarte buna alternativa la carne. Un alt preparat, tempeh-ul este originar din Indonezia, unde este un aliment de baza, alaturi de orez. Acesta este preparat din boabe de soia inmuiate si semigatite, din cereale intregi, precum mei, grau sau orez, care sunt fermentate si presate, pentru a avea aspectul de baton. Apoi amestecul se lasa intr-un loc cald, timp de cateva ore, perioada in care acesta fermenteaza. Gratie acestui proces de fermentare, tempeh-ul este mai usor de digerat decat alte produse pe baza de soia, iar probioticele care rezulta in urma fermentarii stimuleaza procesul digestiv si intareste sistemul imunitar. Seitanul, adevarata carne vegetariana O alta alternativa foarte buna la carne este seitanul, un preparat popularizat in Occident de chinezi si japonezi, in ultimele decenii. Acesta se mai numeste si carne vegetariana si se face din gluten de grau, intrucat are textura si consistenta carnii. Practic, glutenul nu are niciun gust, acesta fiind dat in totalitate de condimentele care se adauga in gluten si in zeama in care acesta fierbe. Dar seitanul are marele avantaj ca are textura carnii, intrucat gustul si culoarea carnii pot fi falsificate foarte usor, insa textura, nu! O abordare din ce in ce mai populara este aceea de a manipula materialul vegetal pentru a crea hellip;o bucata de carne. Este ceea ce face Ethan Brown in laboratorul sau de la Beyound Meat. Brown singur declara ca el face carne din plante: Pentru ca, practic, ce este carnea, decat o bucata de proteine gustoase si ciudate? Cei de la firma Beyond Meat au si brevetat, in 2014, inventia lor: Produse pe baza de proteine structurate pe baza de carne, pentru a evalua proprietatile fizice ale inventiei lor.quot;Fara fibre poti avea ceva greu si uscat, ciudat si umedquot;, spune Tim Geistlinger de la Beyond Meat. quot;Incepand cu anul trecut, Beyond Meatreleased a creat un produs pe baza de mazare, Beyond BeefCrumble, care a aproximat aspectul si gustul de carne de vita gatita. Geistlinger a stabilit ca a creat fibre din material vegetal, pentru a le face sa se alinieze si a imita muschiul. Burger a castigat batalia veganilor contra carnivorilor Poate cel mai usor acceptat produs veggie este burgerul sau pattie, deoarece poate combina ingrediente in vrac. Utilizarea chinoa, a orezului brun, a bulgurului si o varietate de legume poate fi combinata cu succes ca o fibra bogata cu textura unui burger de carne. Avand in vedere compararea mai multor produse din carne vegetala si a omologilor lor din alte tari, , este clar ca producatorii continua sa lucreze la provocarea de a imbunatati textura produselor inlocuitoare de carne, astfel incat sa ofere aceleasi asteptari textuale si de gust, ca si carnea.