Repere

152

Trei tari dau peste 50% din productia de legume ?si fructe conservate a UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Gabriel Nitulescu: Uniunea Europeana este in prezent unul dintre cei mai mari producatori mondiali de legume ?si fructe conservate, cu o valoare a productiei de gen de aproximativ 15 miliarde de euro ?si un volum de circa 13 milioane de tone se arata intr-un studiu realizat in anul 2012 de CBI Centrul pentru Promovarea Importurilor din tarile in curs de dezvoltare, agentie a Ministerului de Externe al Olandei . Productia europeana de legume conservate este de circa cinci ori mai mare decat cea de fructe conservate. Occidentul e in top Principalele tari europene ce produc legume ?si fructe conservate sunt Italia cu o pondere de 23% in totalul valorii productiei europene de legume ?si fructe conservate , urmata de Spania 16% , Marea Britanie 12% , Franta 5,2% , Germania 4,3% ?si Olanda 4,1% . Ca materie prima sunt utilizate specii de legume ?si fructe in special din zona temperata, zona in care se afla ce mai mare parte a teritoriului tarilor UE. Tomatele cota de piata de 19% in totalul productiei europene de conserve de legume, din punct de vedere valoric , urmate de legumele murate 14% , masline 9,2% , fasole 8,5% , ciuperci 6,4% , mazare 3,5% ?si porumb dulce 3,3% sunt principalele articole din randul legumelor conservate. Italia este cel mai mare producator de tomate in conserva 69% din productia EU din punct de vedere valoric , ?si unul din marii producatori in domeniul conservelor de ciuperci ?si fasole. Al doilea mare producator de legume conservate este Spania care detine suprematia in domeniul maslinelor in 82% din productia EU din punct de vedere valoric ?si care este ?si un mare producator de tomate ?si legume murate in conserva. Franta produce in special conserve de fasole, de porumb dulce, de mazare ?si de legume murate. Ungaria este cel mei mare producator european de conserve de porumb, iar Marea Britanie, Germania ?si Olanda produc in special mixturi de legume in conserva. Piersicile conservate ?si mixtura de fructe conservate sunt principalele articole din domeniul conservelor de fructe. Productia de conserve de fructe a scazut insa in ultimii ani cu circa 5%, ca urmare a orientarii cumparatorilor spre consumul de fructe proaspete. Grecia ?si Spania sunt principalii producatori europeni de piersici in conserva, cu o cota de piata de 64%, respectiv 30% in domeniu. Italia este principalul producator de conserve de pere cu o cota de piata de 52% in totalul productiei UE de pere conservate, pozitie pe care o detine ?si in sectorul mixturilor de fructe conservate cota de piata de 53% din productia UE, urmata de Grecia cu 26% . Dominatia multinationalelor Firmele cele mai importante care actioneaza pe piata alimentelor conservate sunt Bonduelle Franta , Unilever Olanda-Anglia , Del Monte, Dole Franta , Kuehne Germania , Pavlides Grecia , Elbak Grecia , Hak Olanda . Productia de legume ?si fructe conservate continua sa se orienteze tot mai mult catre utilizarea de ambalaje din plastic ?si sticla borcane/borcanele , in defavoarea celor din metal, ca urmare a posibilitatii de portionare, reciclare etc. De?si specialiordm;tii in domeniu considera ca inca vom mai gasi mult timp de acum incolo pe rafturi conservele din metal, creordm;terea costului la tabla, ii face pe procesatori sa se uite catre alternative mai ieftine. Inovarea in materia ambalajelor reprezinta un factor critic in creordm;terea in viitor a domeniului, in conditiile in care noile ambalaje aduc o reducere a costurilor produsului finit. Un alt trend in comercializarea de fructe conservate este creordm;terea varietatii de produse, inclusiv prin punerea la dispozitia clientilor sub o forma care sa permita consumul mai uordm;or ?si in cat mai multe locuri fructe uscate etc. . Britanicii apreciaza legumele ?si fructele conservate Consumul aparent al tarilor din UE-27 incluzand cererea industriala de legume ?si fructe conservate se cifreaza la circa 14 milioane de tone, echivaland cu circa 15 miliarde euro, conform datelor furnizate de raportul CBI. Marea Britanie este cel mai mare consumator de legume ?si fructe conservate cu o pondere de 17% din totalul consumului european. Urmeaza in acest clasament Italia 15% , Spania 11% , Franta 11% , Germania 8, 5% , Polonia 3,5% ?si Olanda 2,8% . Cererea de legume ?si fructe conservate a stagnat sau s-a aflat intr-un uordm;or declin in ultimii ani, dar este de aordm;teptat ca ea sa creasca in statele din Europa Centrala ?si de Est. Est-europenii miordm;ca piata Fructele conservate sunt o alternativa mai ieftina a fructelor proaspete, ceea ce le face sa fie mai cautate in perioade economice dificile, mai ales ca ele sunt percepute ca alimente sanatoase nu insa la fel de sanatoase precum fructele ?si legumele proaspete . Obiceiurile de consum ale acestor produse variaza foarte mult de la o tara la alta. Se poate observa insa, ca in multe state ce au calitatea de a fi mai vechi membri ai UE UE-15 , piata produselor alimentare este una matura, iar competitia este foarte puternica. In aceste tari, cererea va stagna, iar consumatorii ar putea sa se indrepte, in parte catre consumul de fructe ?si legume proaspete. In noile tari UE UE-12 , vanzarile de fructe ?si legume conservate ar putea sa inregistreze ritmuri inalte de creordm;tere. Legumele ?si fructele conservate sunt comercializate in special prin sectorul de retail. Exista doua mari segmente de consumatori pe sectorul de retail: tinerii activi, cu un program de lucru incarcat consuma astfel de produse, pentru ca este mai confortabil din punctul de vedere al achizitionarii; persoanele in varsta care s-au obiordm;nuit sa consume fructe ?si legume conservate, in conditiile in care in trecut, fructele ?si legumele proaspete erau mai putin accesibile, datorita pretului ?si unei mai slabe dezvoltari a retelelor de magazine. Un alt segment de consumatori este acela industrial, legumele ?si fructele conservate fiind folosite a ingredient de industria alimentara, in doua moduri: in industria alimentara a preparatelor ?si semipreparatelor culinare unde sunt folosite cantitati importante de legume conservate in principal la pizza, paste, supe ?si alte preparate culinare proaspete sau refrigerate ; in industria ospitalitatii restaurante, etc. unde sunt, de asemenea, folosite cantitati importante de legume ?si fructe conservate. Industria producatoare de alimente pentru bebelu?si utilizeaza o mare varietate de legume ?si fructe conservate.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2