181
Omul de afaceri Dioszegi Laszlo din Sfantu Gheorghe, proprietar al unei brutarii din oraordm;, a inceput sa vanda paine traditionala secuiasca din cartofi ?si in Marea Britanie, unde ?si-a dechis recent o brutarie, el spunand ca englezii apreciaza foarte mult acest produs. Dioszegi Laszlo a declarat pentru Mediafax , ca a deschis recent, alaturi de un prieten, o brutarie in oraordm;ul Luton, aflat la aproape 35 de kilometri de Londra. Dioszegi a spus ca ideea deschiderii brutariei a apartinut prietenului sau din Sfantu Gheorghe, dar care traieordm;te de cinci ani la Londra. quot;El a venit cu ideea sa deschidem o brutarie la Londra, insa acolo preturile la chirii sunt foarte mari, astfel ca am deschis brutaria in Luton, langa aeroport, la circa 35 de kilometri de Londra. Painea o transportam zilnic la Londra ?si o vindem in mai multe magazinequot;, a afirmat Dioszegi. Omul de afaceri din Covasna mai spune ca brutaria produce acum 300-400 de paini pe zi, fara o reclama quot;prea marequot;. quot;Am dus acolo un brutar din Sfantu Gheorghe. Inca nu putem vorbi despre o productie mare, dar sper ca vom ajunge la cel putin 3.000-4.000 de paini pe zi. Acum facem doar paine traditionala secuiasca din cartofi, dar vom face ?si franzele, avem cerere in acest sens, iar pe viitor ?si paine de secara, precum ?si semialbaquot;, a mai afirmat Dioszegi Laszlo. Potrivit acestuia, cei mai multi clienti sunt acum romani ?si maghiari stabiliti in Anglia, dar au inceput ?si englezii sa cumpere painea secuiasca, pe care o apreciaza foarte mult. quot;Prietenul meu este un roman din Sfantu Gheorghe ?si astfel are cunoordm;tinte printre romani, iar eu, maghiar fiind, am cunoordm;tinte intre maghiarii din Londra, deci avem aceste doua grupuri de clientela, dar incetul cu incetul au inceput sa cumpere ?si englezii produsul nostru ?si il apreciaza foarte mult. Englezii spun ca nu au mancat o paine aordm;a de buna niciodataquot;, a spus Dioszegi Laszlo. Brutaria Dioacute;szegi din Sfantu Gheorghe a fost infiintata in anul 1994, avand atunci doi angajati. Acum, firma are 160 de angajati, zece cuptoare ?si preia comenzi din zece judete din tara. Totodata, o data pe saptamana exporta paine ?si pentru romanii din Bergamo Italia . Brutaria lui Dioszegi Laszlo are zece magazine proprii de prezentare. Anul trecut, brutaria Dioacute;szegi a copt cea mai mare paine traditionala cu cartofi din lume, de 96,6 kilograme, in 7 noiembrie 2013 World Record Academy omologand acest record la categoria quot;Paine rusticaquot;. Mai multe, pe www.zf.ro