TehnologiiȘtiri

137

UPB: Pâinea neambalată NU transmite virusul SARS-Cov 2

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Răspunsul Universității Politehnice București vine în susținerea poziției Autorității Națională Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor în controversa pâinii neambalate

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a solicitat Universității Politehnice București un punct de vedere privind studiul: „Evaluarea prin modelare a factorilor de risc în răspândirea COVID-19 în industria de panificaţie”, realizat în cadrul instituției și având ca beneficiar o organizație neguvernamentală.

Reamintim că, în baza rezultatelor studiului s-a formulat, ca și concluzie, afirmaţia eronată prezentată în spotul publicitar „Peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi ZILNIC de Covid-19 de la pâinea NEAMBALATĂ!”.

Răspunsul primit precizează că:

Studiul nu a realizat măsurători fizice cu privire la modalitatea de transmiterea a virusului Sars–Cov 2 prin contact cu alimente neambalate, respectiv, pâinea neambalată.

Nu au făcut obiectul acestui studiu ipotezele cu privire la existența virusului Sars–Cov 2 pe diferite suprafețe și posibilitatea lui de transmitere.

Totodată, confirmă faptul că studiul nu a cuprins măsurători fizice și statistice pentru a se putea formula concluzii cu privire la transmiterea virusului prin suprafețe contaminate, respectiv prin contact cu pâinea neambalată.

Continuarea acestei campanii de dezinformare, cu sfidarea evidențelor științifice existente la nivel mondial, obținute în urma studiilor realizate cu respectarea riguroasă a metodologiilor și a procedurilor specifice, poate conduce la concluzia că nu interesul consumatorului este cel care prevalează.

Acest demers se alătură sesizărilor argumentate transmise de ANSVSA către Consiliul Național al Audiovizualului și Asociația Prețuiește Calitatea, cu scopul de opri răspândirea în spațiul public de informații eronate, cu impact negativ economic și social.

ANSVSA își menține poziția asupra faptului că nu este necesară obligativitatea ambalării pâinii, dezaprobă continuarea acestei campanii de dezinformare și prin prezentarea publică a evidențelor științifice existente la nivel mondial, oferă informații corecte despre acest subiect.

Recent, în data de 9 martie, în cadrul reuniunii Comitetului Permanent pentru Animale, Alimente și Furaje, secțiunea Siguranța Biologică a Lanțului Alimentar din cadrul Comisiei Europene, reprezentanții Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) au reiterat faptul că, din evaluarea celor mai noi date științifice nu reiese că alimentele se pot constitui în cale de transmitere a virusului Sars–Cov 2.

Cu acest prilej, s-a solicitat EFSA un punct de vedere privind ambalarea produselor alimentare în contextul pandemiei de COVID-19. Răspunsul EFSA a fost acela că nu există recomandări în acest sens și că este esențială respectarea regulilor de igienă.

ANSVSA ia în considerare, în îndeplinirea atribuțiilor sale privind evaluarea riscurilor în domeniul siguranței alimentelor, numai studiile care respectă rigurozitatea științifică. Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2