Tehnologii

105

Urmele de metale grele din pâine și paste îi îngrijorează pe medicii europeni

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Provenind din rocile utilizate în îngrășămintele fosfatice, cadmiul este un metal greu cancerigen care se acumulează în sol și culturi prin utilizarea agricolă, făcând din alimente principala sursă de expunere umană, relatează Euractiv citând mai multe studii.

Avertismente

Medicii francezi au emis avertismente că alimentele de bază, precum pâinea și pastele, sunt contaminate cu niveluri periculoase de cadmiu, un metal greu care poate ajunge în farfuriile noastre deoarece este utilizat în îngrășăminte.

Cadmiul este un metal greu care se poate acumula în sol și culturi atunci când este utilizat ca parte a îngrășămintelor fosfatice. Acesta a fost clasificat drept cancerigen pentru oameni de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, parte a Organizației Mondiale a Sănătății. Apoi ajunge la culturi, făcând din alimente principala sursă de expunere umană.

Într-o scrisoare adresată guvernului francez la începutul acestei luni, asociația națională franceză a medicilor generaliști a subliniat legătura dintre prezența cadmiului în cereale, pâine și paste și creșterea incidenței cancerului pancreatic.

Medicii au scris că peste o treime dintre copiii sub 3 ani sunt deja expuși la niveluri considerate nesigure și au dat vina pe îngrășămintele cu conținut ridicat de cadmiu ca fiind o cauză principală.

Chemați la acțiune

UE a stabilit o limită de 60 mg/kg de cadmiu pentru îngrășămintele fosfatice începând cu iulie 2022, cu o revizuire obligatorie până în 2026.

Deși statele membre pot impune limite mai stricte, doar unele dintre ele au făcut acest lucru - Ungaria, Slovacia, Finlanda, Suedia și Danemarca.

Agenția națională pentru siguranța alimentelor din Franța (ANSES) recomandă reducerea limitei la 20 mg/kg încă din 2019. Dar guvernul nu a urmat exemplul. În calitate de principal utilizator de îngrășăminte din Europa, Franța rămâne în mare măsură dependentă de importurile de fosfat din Maroc, unde roca fosfatică poate conține niveluri ridicate de cadmiu de până la 507 mg/kg.

Ministrul francez al sănătății, Yannick Neuder, le-a declarat parlamentarilor pe 10 iunie că ministerul agriculturii ar trebui să propună o legislație pentru a limita cadmiul din îngrășăminte la 20 mg/kg. Dar ministerul agriculturii, care se ocupă de această problemă, a rămas tăcut. Nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii din partea Euractiv.

Dar Franța este departe de a fi un caz izolat. În 2023, Marocul era principalul furnizor de îngrășăminte fosfatice din UE, iar alte țări precum Spania, Italia, România, Belgia, Irlanda și Polonia importă, de asemenea, cantități mari din această țară nord-africană.

Numărătoare inversă pentru cadmiu

Reducerea nivelului de cadmiu din îngrășăminte nu ar rezolva însă imediat problema, deoarece metalul greu s-a acumulat în solurile europene timp de decenii. Decontaminarea terenurilor agricole ar putea dura decenii, a avertizat ANSES.

Franța este departe de a fi țara cea mai afectată. Un studiu din 2024 privind nivelurile de cadmiu din solurile UE a constatat concentrații mai mari de cadmiu în straturile superficiale ale solurilor din Polonia, Irlanda, Finlanda și Suedia.

Cercetarea atribuie acest lucru „utilizării intensive a îngrășămintelor fosfatice pe terenurile agricole și a nămolului de epurare” din aceste regiuni.

Franța nu se află, de asemenea, în fruntea listei pentru contaminarea alimentelor. În ultimii 20 de ani, Italia a înregistrat cel mai mare număr de notificări UE pentru cadmiu în alimente. Majoritatea produselor contaminate au fost importate din străinătate.

Iluzia organică

Când a izbucnit controversa cadmiului în Franța, Neuder a anunțat că oamenii vor primi controale rambursabile pentru a-și verifica nivelul de cadmiu din organism începând de toamnă. De asemenea, el a îndemnat publicul să consume „alimente organice”.

Chiar dacă culturile organice conțin în medie cu 48% mai puțin cadmiu decât îngrășămintele convenționale, acestea nu sunt lipsite de riscuri. În 2025, UE a notificat Franța că nivelurile de cadmiu din făina integrală organică reprezintă un risc „serios”. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2