Sectorul vinicol are o pondere peste 2% in PIB, dar se afla in creordm;tere accentuata, potrivit lui Catalin Paduraru, Wine Ambassador in cadrul Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania ADAR . Domnia sa a subliniat ca mai mult de 80% din vinurile produse la noi sunt vandute pe piata interna, precizand: quot;Trebuie sa vedem cum creordm;tem procentajul pentru vinuri de calitate. O proportie de 7% din productia mondiala de vin este reprezentata de vinuri spumante, in conditiile in care noi ne situam undeva la peste 1% in acest domeniu. Avem un gol pe care daca nu-l umplem noi il umple altcinevaquot;. Catalin Paduraru a declarat pentru Bursa ca producatorii noordm;tri au nevoie sa-?si orienteze productia dupa unele studii de specialitate, dar ca noi nu avem studii pe tipar de consum, predictii etc. Acesta a adaugat: quot;La noi, piata de vinuri a crescut natural ?si oarecum mimeticquot;, a subliniat domnul Paduraru, care ne-a declarat: quot;Literatura de specialitate din Romania este destul de saraca. Suplimentar, in limba engleza exista foarte putine materiale care sa ne puna pe noi in circulatie internationala. In aceste conditii, am decis sa realizam o monografie completa a tuturor cramelor, sa putem inventaria care este potentialul pentru strugurii destinati vinificarii, ce crame sunt in faza de proiect ?si care vor avea extensii pentru turismul oenologic. Pe parcurs, ne-am dat seama ca trebuie sa facem ?si o lucrare de comunicare. Rigurozitatea informatiei pleaca de la sol, la planta, la clona, la ce tip de linie de productie are o companie ?si ajunge la o fotografie a proprietarului, pentru a umaniza aceasta prezentare, ?si la produsul reprezentativquot;. Catalin Paduraru a mai spus ca dinamica pe teren este quot;fantasticaquot;: quot;De la ce exista inregistrat la realitate, dinamica este surprinzatoare. Au aparut foarte multi producatori de struguri, ceea ce poate sa fie o alta categorie pe care noi acum nu o luam in calcul. S-ar putea ca reglementarile legislative sa nu fie sincronizate cu aceasta noua categorie. Sunt circa 600 de cultivatori importanti de vita de vie, fara sa aiba neaparat ?si crame, din care circa 100 nu se regasesc in nicio inregistrarequot;.