Horia Stoian: Zerul acid, un nou ingredient de la Arla Potrivit Arla Foods Ingredients AFI , zerul acid poate fi folosit in productia alimentelor pentru a mari valoarea proteica a acestora. Astfel, excesul de zer acid poate fi utilizat pentru crearea, spre exemplu, a unor bauturi proteice. Carsten Valentin, Director senior al Functional milk protein- Arla Foods Ingredients, explica: Bauturile cu valori proteice ridicate se bazeaza in mod traditional pe lapte, insa cu acest concept le putem creea si industrial, folosind zerul acid. Noul produs Arla, AcidA, va fi disponibil pe piata aditivilor incepand cu aceasta toamna. www.dairyreporter.com . Consumul de bere in Australia scade in favoarea vinului Australian Food Agency a constatat in acest an o scadere accentuata a consumului de bere pe cel mai mic dintre continente. Declaratiile lui Louise Gates, chiarman al AFA, sustin ca in prima parte a anului 2013, in raport cu anul precedent, consumul de bere in Australia a scazut cu 2.3%, in timp ce consumul de vin a crescut cu 1.9%. Referitor la noua tendinta de piata, Gates adauga: Per total, consumul de alcol in Australia a scazut pentru al doilea an consecutiv, cu un total de 4%. Date statistice arata ca procentul de bere in Australia a scazut considerabil, de la 75% in 1961, la 41% in 2011-2012. www.beveragedaily.com . Hepatita E in carnatii de porc! Un studiu realizat in Marea Britanie arata ca unu din 10 carnati de porc sunt infectati cu hepatita E. In raportul publicat de Department for Environment, Food and Rural Affairs Defra , se declara ca descoperiri similare au fost raportate ?si de alte laboratoare europene. Mai mult, dovezi seriologice ale Animal and Veterinary Laboratories Agency AHVLA , au scos la suprafata un procent de 49% a hepatitei E prezenta in monstre de carne de porc aduse din Scotia. Ca atare, Defra a decis inasprirea controalelor asupra furnizorilor de carne din Scotia. www.globalmeatnews.com . Ambalaj invechit in campania Flowers Foods Compania americana Flowers Foods relanseaza pe rafturile magazinelor painea Wonder Bread, intr-un ambajal cu un design nou dar in stil retro, invechit. Keith Aldredge, Vice Preordm;edintele departamentului de marketing Flowers Foods, afirma intr-un interviu ca: Reinstauram sigla ?si culorile clasice Wonder ?si Merita ?si speram ca ambalajul nostalgic sa reinvie amintiri de alta data ale consumatorilor ?si de asemenea, sa atraga cumparatori noi. www.bakeryandsnacks.com . Ambalajele calitativ inferioare provoaca violenta ?si stres Unul dintre sondajele realizate de Cox School of Buisness, din Marea Britanie, releva violenta ?si stresul manifestat de consumatori, comportament provocat de ambalajele din plastic de slaba calitate. Cele mai multe plangeri in acest sens au fost exprimate aupra dificultatii de a desface anumite produse, asupra nivelului de mentinere a prospetimii produselor in ambalaje ?si, de asemenea, asupra materialelor utilizate pentru ambalare, care se rup necontrolat in momentul despachetarii. Ceea ce consumatorii i?si doresc, sunt ambalajele resigilabile, relizate din material durabil. www.foodproductiondaily.com . Investitie Europeana pentru modernizarea brandurilor Mondelez Dupa o scadere de 2%, in luna august, tentativa de a creordm;te a vanzarilor gumei de mestecat s-a solutionat cu decizia Mondelez International de modernizare a brandurilor Trident, Stimorol ?si Hollzwood. Proiectul, in valoare de 1,4 milioane de euro, este bazat pe o investitie la nivel european. Despre noua campanie, managerul de proiect ?si design tehnologic de la Mondelez, Penny Thomas, a declarat ca accentul a fost pus pe detaliile procesului de modernizare, pentru a asigura acela?si flux de consistenta pentru fiecare brand in parte. www.confectionerynews.com . Design nou pentru vinurile Tyrrell Noua eticheta a vinurilor Tyrell are in prim plan vinificatorul principal al producatorului, in varianta desenata. Acesta este intruchipat in diferite ipostaze, cautand struguri sau culegandu-i, ipostaze care spun o parte din istoria companiei. Reprezentantii oficiali, au declarat ca principal obiectiv a noii etichete este de a capta atentia consumatorilor, facand trimitere la calitatea strugurilor folositi pentru fabricarea vinului. www.foodproductiondaily.com . Costuri de operare reduse prin sisteme de stocare ?si preluare automata Producatorul american de sucuri congelate SunCup Juice a redus costurile de operare ?si forta de munca din depozitul de congelare prin implementarea unui sistem automatizat de stocare ?si preluare. Preordm;edintele Suncup Juice, Gregory Ned, declara intr-un interviu ca adoptarea noului sistem a fost necesara pentru creordm;terea eficientei de operare: Automatizari precum sistemul de fata, reduc costurile de operare in depozitele de congelare ?si ofera un avantaj economic puternic pe piata. www.foodproductiondaily.com . Exportul carnii din Marea Britanie, in continua creordm;tere Food and Drink Federation informeaza ca exportul carnii din Marea Britanie a crescut cu 3.2%, iar trendul ascendent nu da semne de oprire. Analiza individuala a fiecarei categorii de carne indica mari cresteri la carnea de porc 17.1% , de pasare, 12.7% , de miel 8.5% , ?si la carnea de vita 0.9% . Ceea ce a dus la aceasta creordm;tere este cererea sporita cu 50-60% pentru carne de porc din UK, din partea Danemarcei, Chinei ?si a Tarilor de Jos. De asemenea, un rol la fel de important au jucat Africa de Sud care a crescut nivelul de import al carnii de pasare cu 31.4% ?si Germania, cu 37.3% pentru aceea?si carne, cu 16.7% pentru carnea de miel. China a prezentat un interes deosebit pentru carnea de miel din Marea Britanie, crescand importurile cu 328%. Pentru carnea de vita din UK, Belgia ?si-a crescut importul cu 30.7% ?si Franta, cu 24.5%. www.globalmeatnews.com . Website dedicat tehnologiei de impachetare a peordm;telui. Compania britanica Sirane Ltd, a inaugurat site-ul www.thinking-seafood.com dedicat producatorilor de produse din peste care sunt in cautare de solutii inovatoare de impachetare a produselor. Directorul de vanzari de la Sirane, Haydn Davies Jeremy, spune ca site-ul ofera o gama larga de produse care sunt destinate companiilor de peordm;te ?si firmelor de retail. Conform CM Research, vanzarile in acest sector vor creordm;te la nivel global, cu 430 miliarde de dolari pana in 2018, astfel ca, solutiile inovatoare de ambalare sunt o necesitate absoluta. Sursa: www.foodproductiondaily.com . Vodka in sticle PET si in America Compania americana McCormik Distiling a renuntat la sticlele clasice, in favoarea celor PET. Astfel, vodka companiei, Eco Friendly 360 va fi imbuteliata de acum inainte in aceste noi sticle. Potrivit Vic Morrison, Vicepreordm;edinte al departamentului de marketing de la McCormik Distiling, noile sticle uordm;oare PET imita perfect aspectul ?si textura sticlelor clasice. Diferenta consta in greutatea de 1/10 din cea a sticlelor normale ?si in duritatea acestora, fiind mult mai greu de spart. Prin utilkizarea acestor noi recipiente, McCormik Distiling spera sa creasca volumul afacerilor cu cca 8 %, ambalajele PET fiind mult mai ieftine. Sursa: www.foodproductiondaily.com . Patogenii Iadului- Top 6 toxinfectii alimentare Un studiu realizat de Centers for Diseases Control CDC , din Statele Unite, evidentiaza cele mai comune toxinfectii alimentare produse de catre agentii patogeni. Cu un total de 60 de decese ?si 4.034 de hospitalizari in SUA, Salmonela se claseaza pe prima pozitie, urmata de Listerie ?si Escherichia Coli. Pe locul patru se situeaza Hepatita A, iar pe pozitia a cincea gasim bacteria virulenta ?si toxigena Clostridium Perfringens. In ceea ce priveordm;te ultima treapta a clasamentului realizat de CDC, infectia cu Rotavirus ocupa pozitia a ordm;asea. Sursa: http://www.foodqualitynews.com . Securitatea alimentara, tema nr. 1 la Pack Expo-DuPont In cadrul manifestarii Pack Expo, desfasurata la Munchen la inceputul lunii septembrie, DuPont a prezentat cateva teme legate de securitatea alimentara, la nivel global. Una dintre cele mai dezbatute probleme a vizat irosirea unei treimi din alimentele procesate de industrie. Yasmin Siddiqi, Directorul de marketing la nivel global- DuPont Packaging, explica: O treime din alimente este irosita la nivel mondial chiar acum. Este un cerc vicios prin care se cresc preturile materiilor prime, astfel ca este important sa atacam nivelul de risipa alimentara. Un alt subiect de interes a venit in urma prezentari unui studiu de caz din Mexic, unde a fost creat un ambalaj cu doua compartimente, care rezista pana la 12 luni fara refrigerare. Unul dintre compartimente este destinat unei surse de hrana, in timp ce al doilea este intrebuintat pentru o rezerva de apa potabila. www.PackagingProcess.com